Kronprinsessans vandring i Dalsland

Fredagen den 31 augusti besökte Kronprinsessan Dalsland för att genomföra sin trettonde landskapsvandring. Vandringen gick från Svankila naturreservat längs den dalsländska Pilgrimsleden utmed sjöarna Spången och Östebosjön till Upperud. Från Upperud paddlade Kronprinsessan kanot över Upperudshöljen till Håverud.

Kronprinsessans trettonde landskapsvandring genomfördes i Dalsland 31 augusti.

Kronprinsessans trettonde landskapsvandring genomfördes i Dalsland 31 augusti. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Dagen i Dalsland inleddes med att landshövding Anders Danielsson och Johan Abenius, vd Dalslands Turist AB, hälsade Kronprinsessan välkommen till Dalsland, som av Prins Eugen kallats ”ett Sverige i miniatyr”.

Kronprinsessan och alla andra som deltog i vandringen hälsas välkomna av landshövding Anders Danielsson.

Kronprinsessan och alla andra som deltog i vandringen hälsas välkomna av landshövding Anders Danielsson. Foto: Kungahuset.se

Från Edet gick sedan vandringen upp längs den dalsländska Pilgrimsleden. Under vandringen fick Kronprinsessan, samt de som vandrade med, information om historiska händelser i det svensk-norska gränslandet samt om den fauna och djurliv som finns i reservatet. Vandringen gick längs Pilgrimsleden utmed sjöarna Spången och Östebosjön.

Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Över lunch träffade Kronprinsessan elever från Utsiktens gymnasieskola, elever från Åsensbruks grundskola, barn och personal från mulleförskolan ”Ur och skur” samt kulturrepresentanter från Stenebyskolan.

Vandringen gick längs Pilgrimsleden.

Vandringen gick längs Pilgrimsleden. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Som avslutning på lunchen besökte Kronprinsessan Dalslands konstmuseum där utställningen ”Vattenvägen” visas. Utställningen visas i samband med firandet av Dalslands kanal 150 år och innehåller fotografier av Herman Ahlin, porträtt av slussvakten, båtbyggaren och konstnären Elis Svensson samt marinmåleri och båtmodeller från Göteborgs sjöfartsmuseums samlingar.

Jörgen Svensson ger Kronprinsessan en visning av konstmuseet.

Jörgen Svensson ger Kronprinsessan en visning av konstmuseet. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Från Dalslands konstmuseum vandrade Kronprinsessan till Upperud. Från Upperud fortsatte vandringen med kajak och kanot över Upperudshöljen till Håverud. Paddlingen, som gick i eskader, leddes av Crister Blüme, grundare av Dalsland Kanotmaraton samt ungdomsmästare i kanot-SM 2018

Kronprinsessan och landshövding Anders Danilesson vid Upperud.

Kronprinsessan och landshövding Anders Danilesson vid Upperud. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Paddling över Upperudshöljen.

Paddling över Upperudshöljen. Foto: Kungahuset.se

Dalsland Kanotmaraton+ är en av världens största kanottävlingar. Deltagarna paddlar 55 km och lockar deltagare från över 19 länder.

Paddlingen avslutades vid Håveruds slussar där firandet av Dalslands kanals 150-årsjubileum ägde rum. Benny Ruus, vd Dalslands Kanal AB, visade akvedukten och berättade om dess historia. Därefter avtäckte Kronprinsessan en minnestavla med sin namnteckning. Kanalen invigdes av Karl XV i september 1868.

Det känns verkligen roligt att få uppleva samma fantastiska vyer som min farfars farfars farbror fick se då, för ganska precis 150 år sedan.

H.K.H. Kronprinsessan

Som avslutning på höstens första vandring deltog Kronprinsessan vid jubileumsfirandet genom att dela ut Årets Industriminne som 2018 tilldelas Dalslands Kanal AB, för sina förtjänstfulla insatser att bevara och utveckla Sveriges industriella kulturarv.

Kronprinsessan tillsammans med Benny Ruus, vd för Dalslands Kanal AB som tilldelas Årets Industriminne 2018.

Kronprinsessan tillsammans med Benny Ruus, vd för Dalslands Kanal AB som tilldelas Årets Industriminne 2018. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Dalslands landskapsvapen

Dalslands landskapsvapen

Dalsland

Dalsland är ett landskap i Götaland som norr gränsar till Värmland, i nordväst till Norge, i väster till Bohuslän och i söder till Västergötland. Dalsland har drygt 50 000 invånare på en yta av 3 715 km². Största tätorten i Dalsland är Åmål.

Prins Eugen kallade Dalsland för ”ett Sverige i miniatyr”.

Landskapsblomma: förgätmigej
Landskapsdjur: korp

Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Fler bilder från landskapsvandringen i Dalsland

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Till toppen