Kronprinsessans vandring i Lappland

Onsdagen den 25 april 2018 var Kronprinsessan i Lappland för att genomföra sin sjunde vandring i Sveriges landskap. Vandringen ägde rum i Tärnaby och Hemavan.

Under sin vandring i Lappland åkte Kronprinsessan skidor i Hemavan tillsammans med elever från årskurs 4-6, från gondolliftens topp till Kobåsspåret på högfjället.

Under sin vandring i Lappland åkte Kronprinsessan skidor i Hemavan tillsammans med elever från årskurs 4-6, från gondolliftens topp till Kobåsspåret på högfjället. Foto: Anders Wiklund/TT

Dagen inleddes med ett besök på Skytteanska skolan i Tärnaby där eleverna börjar skoldagen med pulsträning utomhus. Därefter promenerade Kronprinsessan till Tärnaby sameskola där rektor Jenny Andersson informerade om skolans verksamhet. Som avslutning på besöket på sameskolan deltog elever, lärare, landshövdingen och Kronprinsessan i leken "Järven kommer".

Kronprinsessan spelar spökboll tillsammans med elever från Skytteanska skolan i Tärnaby.

Kronprinsessan spelar spökboll tillsammans med elever från Skytteanska skolan i Tärnaby. Foto: Anders Wiklund/TT

Under förmiddagen besökte Kronprinsessan Sameskolan i Tärnaby.

Under förmiddagen besökte Kronprinsessan Sameskolan i Tärnaby. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter besöket på sameskolan promenerade Kronprinsessan till Ingemarbacken och träffade föreningen IK Fjällvinden. IF Fjällvinden firar 90-årsjubileum och arrangerade en internationell FIS-tävling i slalom och storslalom i Ingemarbacken.

Kronprinsessan anländer till Ingemarbacken i Tärnaby tillsammans med Lars Mattson.

Kronprinsessan anländer till Ingemarbacken i Tärnaby tillsammans med Lars Mattson. Foto: Anders Wiklund/TT

Kronprinsessan pratar med elever i Tärnaby vid Ingemarbacken.

Kronprinsessan pratar med elever i Tärnaby vid Ingemarbacken. Foto: Anders Wiklund/TT

Från Tärnaby åkte Kronprinsessan till Hemavan där vandringen på skidor ägde rum. Kronprinsessan åkte, tillsammans med elever från årskurs 4-6, från gondolliften en tur på cirka 7 km i Hemavans längskidspår.

Kronprinsessan fortsätter vandringen på skidor, tillsammans med elever från årskurs 4–6.

Kronprinsessan fortsätter vandringen på skidor, tillsammans med elever från årskurs 4–6. Foto: Anders Wiklund/TT

Kronprinsessan vandring på skidor avslutades vid Naturrummet Fjällparken i Hemavan. Under vandringen på skidor fick Kronprinsessan och eleverna information om Vindelfjällens naturreservat, dess natur, djur och växter, kulturlandskapet samt om klimatförändringarnas påverkan på fjällmiljön.

Kronprinsessan skidar mot Fjällparken i Hemavan.

Kronprinsessan skidar mot Fjällparken i Hemavan. Foto: Anders Wiklund/TT

Som avslutning på vandringen i Lappland träffade Kronprinsessan Plupp tillsammans med förskolebarn vid Naturrummet Fjällparken.

Lapplands landskapsvapen

Lapplands landskapsvapen

Lappland

Landskapsdjur: fjällräv
Landskapsblomma: fjällsippa
Invånare, drygt: 90 000

Lappland gränsar i söder till Jämtland och Ångermanland, öster till Västerbotten och Norrbotten, i väster till Norge och i norr till Finland. Lappland är Sveriges största landskap.

.

Kronprinsessan i Hemavan.

Kronprinsessan i Hemavan. Foto: Anders Wiklund/TT

Fler bilder från landskapsvandringen i Lappland

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.