Kronprinsessans vandring i Västerbotten

Fredagen den 6 oktober 2017 i Västerbotten ägde Kronprinsessans andra vandring genom Sveriges landskap rum. Dagen inleddes vid en spontanidrottsanläggning i Norsjö och avslutades i naturområdet Vitberget i Skellefteå.

I Norsjö på väg till spontanidrottsanläggningen Arenaparken.

I Norsjö på väg till spontanidrottsanläggningen Arenaparken. Foto: Patrick Trägårdh/IBL Bildbyrå

Under morgonen anlände Kronprinsessan till Norsjö och möttes av elever och lärare vid skolan för en gemensam promenad till Arenaparken. Där hölls en ceremoni som avslutades med att Kronprinsessan invigde spontanidrottsanläggningen Arenaparken.

Arenaparken i Norsjö

Norsjö kommun har byggt en anläggning för att främja spontanidrottande. Den har tillkommit på önskemål av kommunens invånare och mot bakgrund av insikten att det är viktigare än någonsin tidigare att stimulera barn till spontanidrott. Barn och ungdomar i Norsjö har själva varit med och format anläggningen. Anläggningen innehåller en multisportarena, skatepark, hinderbana, utegym och en mängd andra funktioner. Allt för att locka barn och ungdomar till spontan idrott och lek.

I Vitbergsområdet.

I Vitbergsområdet. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen vandrade Kronprinsessan i naturområdet Vitberget, som är Skellefteås stora motions- och rekreationsområde.

Vitberget

Vitbergsområde ligger runt topparna på Vitberget och Nöppelberget. På en kort tur kan man vandra genom såväl karga hällmarker med flerhundraårig tallskog, täta och öppna granskogar som myrlandskap. Här finns också gles pelartallskog med resliga raka träd och ett par skogstjärnar. Hela området lämpar sig väl för allehanda friluftsaktiviteter.

Kronprinsessan på mountainbike i Vitbergets terräng.

Kronprinsessan på mountainbike i Vitbergets terräng. Foto: Pontus Lundahl/TT

Västerbottens landskapsvapen

Västerbottens landskapsvapen

Västerbotten

Landskapsdjur: storspov
Landskapsblomma: kung Karls Spira
Invånare, drygt: 220 000

Landskapet Västerbotten ligger, trots namnet, längs Sveriges ostkust. Det missvisande namnet kommer från att det ursprungliga landskapet Västerbotten, som fram till år 1809 alltså bestod av nuvarande Norrbotten och en del av Finland, låg väster om det historiska landskapet Österbotten i Finland.

Fler bilder från landskapsvandringen i Västerbotten

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.