Kronprinsessans vandring i Värmland

Fredagen den 17 november 2017 vandrade Kronprinsessan i det värmländska naturreservatet Glaskogen. Besöket i Värmland är det fjärde i den vandringsserie genom Sveriges alla landskap som inleddes i september.

I Glaskogens naturreservat.

I Glaskogens naturreservat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronprinsessans vandring i Värmland och i Glaskogen följde en natur- och kulturstig som till största del är tillgänglighetsanpassad. Vandringen utgick från Glaskogens informationscenter i Lenungshammar.

Balansbana i skogen.

Balansbana i skogen. Foto: Tom Hansen/ IBL

Under vandringen, vid olika stationer, fick Kronprinsessan bland annat ta del av arbete med rovdjursinventering, naturparkour och trädplantering.

Pinnbrödsbakning i Glaskogen.

Pinnbrödsbakning i Glaskogen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Naturreservatet Glaskogen

Naturreservatet Glaskogen ligger i ett kuperat och sjörikt landskap i gränstrakterna mellan kommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng, i Västra Värmland. Områdets 80 sjöar, tjärnar, småbäckar samt anslutande myrar och mossar ger landskapet en vacker och speciell vildmarksprägel. De två största sjöarna är Stora Gla och Övre Gla.

I Glaskogen finns 300 kilometer vandringsleder samt kanotleder som går genom reservatet. Älg, hare, räv, rådjur och lodjur är vanligt förekommande i området.

Naturreservatet Glaskogen bildades år 1970 för att bevara ett stort område med vildmarkskaraktär och natursköna miljöer samt talrika sjöar och vattendrag och för att området därför har en stor betydelse för allmänhetens friluftsliv.

Naturreservatet Glaskogen bildades år 1970 för att bevara ett stort område med vildmarkskaraktär och natursköna miljöer samt talrika sjöar och vattendrag och för att området därför har en stor betydelse för allmänhetens friluftsliv. Foto: Tom Hansen/IBL

Vid sjön Stora Gla. Kronprinsessan i samtal med Vivi Appelqvist, verksamhetschef för stiftelsen Glaskogen.

Vid sjön Stora Gla. Kronprinsessan i samtal med Vivi Appelqvist, verksamhetschef för stiftelsen Glaskogen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värmlands landskapsvapen

Värmlands landskapsvapen

Värmland

Landskapsdjur: varg
Landskapsblomma: skogsstjärna
Invånare, drygt: 280 000

Värmland gränsar i söder till Västergötland och Dalsland, i väster till Østfold fylke och Hedmark fylke i Norge och i öster till Dalarna, Västmanland och Närke.

Prins Carl Philip är hertig av Värmland.

Kronprinsessan planterar en granplanta i Glaskogen.

Kronprinsessan planterar en granplanta i Glaskogen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler bilder från landskapsvandringen i Värmland

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Till toppen