H.K.H. Kronprinsessans tal vid 150-årsjubileet av Dalslands kanal

Håverud

(Det talade ordet gäller)

Landshövdingen,
Mina damer och herrar.

När Karl XV och hans familj kom för att inviga Dalslands kanal och akvedukten här i Håverud, så kom de med ångbåt.

Precis som han kommer jag också hit vattenvägen i dag. Fast i kanot i stället för ångbåt. Och det känns verkligen roligt att få uppleva samma fantastiska vyer som min farfars farfars farbror fick se då, för ganska precis 150 år sedan.

I dag vet vi hur viktig kanalen kom att bli, både för Dalsland och för svensk industri. Och jag är glad att få vara med och uppmärksamma den som Årets industriminne.

Prins Eugen – min farfars farfars bror – ska ha sagt att Dalsland är ett Sverige i miniatyr. Och i dag har jag fått möjlighet att både vandra och paddla genom en liten, liten bit av ert vackra landskap.

Jag vill gärna passa på att tacka alla er som hjälpt till att göra den här dagen så fin. Jag hoppas och tror att den ska bidra till att ännu fler får upp ögonen för den natur som finns precis runt hörnet – och att alla tar chansen att uppleva den!