Kronprinsessans vandring i Härjedalen

Fredagen den 29 mars besökte Kronprinsessan Härjedalen för sin 18:e landskapsvandring.

Kronprinsessan i Vemdalsskalet, redo för en sju kilometer lång skidtur.

Kronprinsessan i Vemdalsskalet, redo för en sju kilometer lång skidtur. Foto: Pontus Lundahl/TT

Besöket började på Vemdalens skola där Kronprinsessan fick göra rörelseövningar tillsammans med elever. Skolan jobbar aktivt med fysisk aktivitet och rörelse för eleverna. Till sin hjälp har skolan material från Generation Pep, som Kronprinsessparet är initiativtagare till.

Rörelsepass på Vemdalsskolan.

Rörelsepass på Vemdalsskolan. Foto: Pontus Lundahl/TT

På Vemdalens hembygdsgård fick Kronprinsessan information om gården och den samekultur som finns i området. I Vemdalen finns tre samebyar: Mittådalen, Ruvthen och Handölsdalen. På området finns totalt cirka 16 000 renar som renskötarna under vinterhalvåret är med i skogslandet, och på sommaren nyttjar de hela fjällområdet.

Vandring i Vemdalen.

Vandring i Vemdalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Från Spårcentralen i Vemdalsskalet åkte Kronprinsessan, och allmänhet som anslutit sig, en sju kilometer lång sträcka på skidor upp till Jaktstugan. Där bjöds det på våfflor och varm choklad. Utanför jaktstugan fick Kronprinsessan prova på att kasta lasso, åka snowracer på tid och skidskytte med laser.

Besöket avslutades med att åka längdskidor tillbaka ned till Vemdalsskalet.

På skidor uppför norra Skalsfjället.

På skidor uppför norra Skalsfjället. Foto: Pontus Lundahl/TT

Härjedalens landskapsvapen

Härjedalens landskapsvapen

Härjedalen

Härjedalen är ett landskap i Norrlands inland som gränsar till Norge. Med sina knappt 10 000 invånare är Härjedalen Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt. Till ytan är landskapet 11 954 km².

Hela 80 procent av Härjedalens yta ligger mer än femhundra meter över havet och här ligger Sveriges högst belägna by, Högvålen.

Största orten i Härjedalen är Sveg.

Landskapsblomma: mosippa
Landskapsdjur: björn

Kronprinsessan provar att kasta lasso.

Kronprinsessan provar att kasta lasso. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fler bilder från landskapsvandringen i Härjedalen

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Till toppen