Kronprinsessans vandring i Medelpad

Onsdagen den 29 maj besökte Kronprinsessan Medelpad för sin 23:e landskapsvandring.

Kronprinsessan vandrade i Medelpad vid sin 23:e landskapsvandring.

Kronprinsessan vandrade i Medelpad vid sin 23:e landskapsvandring. Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Vandringen i Medelpad gick i Jämtgavelns naturreservat i Ånge kommun och inleddes norr om Värsjöberget där landshövding Berit Högman hälsade alla välkomna.

Kronprinsessan vandrar tillsammans med landshövdingen i Västernorrlands län Berit Högman.

Kronprinsessan vandrar tillsammans med landshövdingen i Västernorrlands län Berit Högman. Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Därefter gick Kronprinsessan, tillsammans med de personer som mött upp för att medvandra, i pilgrimsvandrarnas fotspår. Utmed stigen möttes Kronprinsessan också av en medeltida pilgrimsvandrare gestaltad av Anna Lundström, kulturchef i Bräcke kommun. Kulturchefen passade på att berätta om S:t Olof och pilgrimsvandrarna, som passerade dessa trakter på vägen mot Nidarosdomen i Trondheim.

Kronprinsessan på väg in i naturreservatet Jämtgaveln.

Kronprinsessan på väg in i naturreservatet Jämtgaveln. Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Vid entrén till naturreservatet togs dagens vandrare emot av John Granbo, reservatsförvaltare vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län, som berättade om arbetet med naturvårdsbränning. Inte i något annat naturreservat har det genomförts så många bränningar som i Jämtgaveln. Därefter möttes Kronprinsessan och vandrarna av Per Simonsson, mångårig bolagsekolog på SCA, som berättade om bildandet av naturreservatet.

Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan får prova på hur man arbetade inom tidigt skogsbruk.

Kronprinsessan får prova på hur man arbetade inom tidigt skogsbruk. Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

På en höjd i tallskogen berättade sedan Olov Aksel och Susanne Thomasson från Jovnevaerrie sameby om den lokala renskötseln och hur man nyttjar markerna. Kristoffer ”Krasta” Thomasson och Inger-Biret Gaup Kvernmo framförde också olika jojker för Kronprinsessan och medvandrarna.

Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Efter ännu en bits vandring nåddes Götes koja, där gruppen fick information om det tidiga skogsbruket. Vid den gamla huggarkojan tog Ulrika Stenbäck, Peder Tholin och Johanna Ulfsdotter från Sundsvalls museum emot klädda som skogsarbetare från 1930-talet.

Landskapsvandringen i Medelpad avslutades därefter norr om Värsjön där Kronprinsessan tackade länsstyrelsen och alla medvandrare för dagen.

Medelpads landskapsvapen

Medelpads landskapsvapen

Medelpad

Medelpad är ett landskap i Norrland med kust i öster mot Bottenhavet.

Landskapet har drygt 125 000 invånare på en yta av 7 058 km².

Medelpads största tätort är Sundsvall.

Landskapsblomma: gran
Landskapsdjur: skogshare

Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Fler bilder från landskapsvandringen i Medelpad

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.