Kronprinsessparet besökte Dalarnas län

Torsdagen den 11 november besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Dalarnas län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Kronprinsessan och Prins Daniel i Falu rödfärgs fabrik.

Kronprinsessan och Prins Daniel i Falu rödfärgs fabrik. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessparets besök ägde rum i Falun och Dalarnas tillförordnade landshövding Camilla Fagerberg Littorin var värd för besöket.

Dagen inleddes med ett möte på landshövdingens residens. Under mötet berättade representanter från Clas Ohlson och Ung företagsamhet i Dalarna om hur pandemin påverkat näringslivet i länet.

Falu lasarett

Förmiddagen fortsatte på Falu lasarett där Kronprinsessparet samtalade med vårdpersonal om den pågående pandemin. På lasarettets laboratorium visade personal hur arbetet med att analysera covid-19-test går till.

På Falu lasaretts laboratorium.

På Falu lasaretts laboratorium. Foto: Mattias Hellström/SPA

Högskolan Dalarna

Eftermiddagen inleddes med ett besök på Högskolan Dalarna. Där mötte Kronprinsessparet representanter för högskolan som bland annat berättade om hur pandemin påverkat studenterna vid högskolan.

Kronprinsessparet möter elever och medarbetare på Högskolan Dalarna.

Kronprinsessparet möter elever och medarbetare på Högskolan Dalarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Falu rödfärg

Kronprinsessparet besökte under eftermiddagen även Falu rödfärgs fabrik. Där fick de information om Falu rödfärgs historia, hur företaget har påverkats av pandemin och hur man ser på framtiden. Vid en rundvandring fick Kronprinsessparet en förevisning av hur rödfärgen bränns och kokas på traditionellt vis.

Vid en rundvandring fick Kronprinsessparet en förevisning av hur rödfärgen bränns och kokas på traditionellt vis.

Vid en rundvandring fick Kronprinsessparet en förevisning av hur rödfärgen bränns och kokas på traditionellt vis. Foto: Pontus Lundahl/TT

Musik i Dalarna

Vid slutet av dagen besökte Kronprinsessparet konsertlokalen Magasinet där Dalasymfoniettan framförde musikstycken tillsammans med duon Good Harvest. Avslutningsvis fördes ett samtal om hur pandemin har påverkat musiklivet i länet.

Dalasymfoniettan genrepar tillsammans med duon Good Harvest inför en slutsåld konsert på Magasinet.

Dalasymfoniettan genrepar tillsammans med duon Good Harvest inför en slutsåld konsert på Magasinet. Foto: Mattias Hellström/SPA

Kungafamiljen besöker Sveriges län

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län.

De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken och återupptogs igen under hösten 2021.

Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

November

  • Fredagen den 26 november besöker Kronprinsessparet Skåne län
  • Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län

Läs mer om tidigare besök:

Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.