Kungaparet hedrade Förintelsens offer

Kungaparet tas emot av Judiska församlingens ordförande Aron Verständig samt Tobias Rawet, överlevande.

Kungaparet tas emot av Judiska församlingens ordförande Aron Verständig samt Tobias Rawet, överlevande. Foto: Karl Gabor

Onsdagen den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Kungen och Drottningen medverkade i en digital minnesceremoni från Stockholms stora synagoga.

Årets ceremoni till minne av Förintelsens offer genomfördes digitalt från Stockholms stora synagoga.

Den digitala ceremonin inleddes med att Kungaparet lade ner stenar vid minnesmonumentet, som är placerat intill synagogan. I judisk tradition är det vanligt att man lägger ner stenar, vilka, till skillnad från blommor, är eviga. Stenarna som Kungen och Drottningen nedlade var hämtade från Solliden på Öland.

Minnesmonumentet över Förintelsens offer invigdes av Kungen 1998. Läs mer om monumentet på Judiska församlingens i Stockholm webbplats. länk till annan webbplats

Ta del av minnesceremonin här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drottningen lägger en sten till minne av Förintelsens offer.

Drottningen lägger en sten till minne av Förintelsens offer. Foto: Karl Gabor

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.