Engagemang

Drottningen vid invigningen av World Child & Youth Forum, 2014. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Drottningen vid invigningen av World Child & Youth Forum, 2014. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

World Childhood Foundation

Våren 1999 tog Drottningen initiativet att grunda en egen stiftelse, World Childhood Foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som ska verka för förbättrade villkor för barn runt om i världen. Stiftelsen stöder ett stort antal projekt i ett 15-tal länder. Childhood finns i dag i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA.

Mentor

Drottningen är hedersledamot av den internationella Stiftelsen Mentorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mentor arbetar för att ge ungdomar självkänsla och kraft att växa genom mentorskap. Syftet är att stärka dem i att fatta positiva beslut och avstå från våld och droger.

Global Child Forum

Stiftelsen Global Child Forumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vill skapa ett forum för att öka kunskapen om FN:s konvention om barnets rättigheter, och inspirera fler till att ta initiativ och verka i konventionens anda. Stiftelsen initierades av Kungafamiljen 2010 som ett projekt inom World Childhood Foundation och ombildades 2012 till en egen stiftelse.

Silviahemmet

På Drottningens initiativ och med ett starkt engagemang från Hennes sida har Silviahemmet i Drottningholm byggts upp. Stiftelsen Silviahemmetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där Drottningen är en aktivt arbetande ordförande, främjar vetenskaplig forskning och bereder undervisning, utbildning och vård inom demensområdet.

Fonder för forskning

Drottning Silvia arbetar aktivt för de handikappade. Hon är ordförande i Kungaparets Bröllopsfond, som stöder forskning kring sport och idrott för handikappad ungdom.

Hon är också ordförande i Drottning Silvias Jubileumsfond för forskning om barn och funktionshinder.

Drottning Silvia är hedersledamot i ett stort antal organisationer och föreningar, som till exempel Svenska Friidrottsförbundet, Barncancerfonden i Sverige och Rädda Barnen.

Drottningen har studerat teckenspråk för att lättare kunna kommunicera med hörselskadade.