H.K.H. Prinsessan Sofia

H.K.H. Prinsessan Sofia

Kungl. Huset. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

SOFIA Kristina, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Värmland, född den 6 december 1984. Förmäld den 13 juni 2015 med H.K.H. Prins Carl Philip.

Officiella plikter

H.K.H. Prinsessan Sofias officiella plikter

H.K.H. Prinsessan Sofia utför årligen officiella åtaganden på uppdrag av H.M. Konungen. Såsom hertiginna av Värmland har Prinsessan Sofia, liksom Prins Carl Philip, ett nära förhållande till hertigdömet och besöker återkommande Värmland.

I september 2016 besökte Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Hykjeberg naturreservat i Älvdalen. Vid besöket avtäckte Prinsparet den stenbänk de fick i bröllopsgåva av Dalarna.

I september 2016 besökte Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Hykjeberg naturreservat i Älvdalen. Vid besöket avtäckte Prinsparet den stenbänk de fick i bröllopsgåva av Dalarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prinsessan deltar också årligen, tillsammans med övriga i Kungl. Familjen, bland annat i firandet av Sveriges nationaldag, Kungens och Kronprinsessans födelsedagar, Nobelfestligheterna med mera.

Prinsessan Sofia har sedan ett antal år övertagit hedersordförandeskapet i Sophiahemmet efter Prinsessan Christina, Fru Magnuson och tillbringar mycket tid i verksamheten. Prinsessan är också engagerad i arbetet i Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, en organisation som arbetar med frågor rörande dyslexi och en tryggare vardag på nätet för barn och unga.

Prinsessan Sofia är även en aktiv hedersordförande i den ideella organisationen Project Playground, vilken hon är medgrundare av.

Prinsessan Sofia tillhör Svenska kyrkan.

Biografi

H.K.H. Prinsessan Sofias biografi

H.K.H. Prinsessan Sofia föddes på Danderyds sjukhus den 6 december 1984. Hon är mellersta barn till Erik Hellqvist och Marie Hellqvist, född Rotman. Prinsessan har två systrar: Lina Hellqvist och Sara Hellqvist.

Prinsessan Sofia döptes i Tibble kyrka i Täby den 26 maj 1985.

Prinsessan växte därefter upp i Älvdalen i Dalarnas län.

Prinsessan Sofia döptes i Tibble kyrka i Täby den 26 maj 1985.

Prinsessan Sofia döptes i Tibble kyrka i Täby den 26 maj 1985. Foto: Privat

Utbildning och arbete

Prinsessan Sofia gick i grundskolan i Älvdalens Montessoriskola och Älvdalsskolan. Under gymnasieåren läste hon det estetiska programmet med musikalinriktning vid Vansbro utbildningscenter.

Prinsessan Sofia tog studenten i Vansbro. Foto: privat

Under somrarna arbetade Prinsessan i butik, på fabrik och som servitris. Under tonåren och efterföljande år besökte Prinsessan Sofia Sydafrika, Senegal och Ghana för volontärarbete.

2005 flyttade Prinsessan till New York där hon studerade redovisning med inriktning på affärsutveckling vid New York Institute of English and Business.

Under sin tid i Amerikas Förenta Stater ägnade Prinsessan sig också åt studier i yoga och certifierades därefter till yogalärare.

Efter hemkomsten till Sverige läste Prinsessan fristående kurser i global etik, barn- och ungdomsvetenskap, FN:s konvention om barnens rättigheter i teori och svensk praktik samt genus och internationella relationer vid Stockholms universitet.

2010 grundade Prinsessan Sofia tillsammans med Frida Vesterberg organisationen Project Playground.

Prinsessan Sofia och Frida Vesterberg vid invigningen av ett Project Playground-center i Hallonbergen utanför Stockholm.

Prinsessan Sofia och Frida Vesterberg vid invigningen av ett Project Playground-center i Hallonbergen utanför Stockholm. Foto: Lubbe Garell

Familjebildning

Den 27 juni 2014 tillkännagavs förlovningen mellan H.K.H. Prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist. Lysningsgudstjänsten hölls i Slottskyrkan den 17 maj 2015. Vigseln ägde rum i samma kyrka den 13 juni 2015.

Prinsparets vigsel i Slottskyrkan.

Prinsparets vigsel i Slottskyrkan. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

År 2016 föddes Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias första barn, Prins Alexander. Parets andra barn, Prins Gabriel, kom till världen år 2017. År 2021 föddes den tredje sonen, Prins Julian.

Prins Julians dop, Drottningholm. Augusti 2021.

Prins Julians dop, Drottningholm. Augusti 2021. Foto: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna

Intressen och engagemang

H.K.H. Prinsessan Sofias personliga intressen och engagemang

Prinsessan Sofia har länge intresserat sig för frågor rörande barns och ungas livsvillkor. Detta engagemang kommer också till uttryck i Prinsparets stiftelses arbete där Prinsessan har en aktiv roll. Prinsessan har med tiden även fördjupat sitt intresse för vård- och omsorgsfrågor.

Sophiahemmet

Sedan 2016 är Prinsessan Sofia hedersordförande i ”Sophiahemmet, ideell förening” och har ett stort engagemang i verksamheten vid sjukhuset och dess högskola. Under pandemin 2020 deltidsarbetade Prinsessan en längre period som volontär vid sjukhuset, vars kungliga koppling går långt tillbaka. Sophiahemmet uppfördes av kung Oskar II och drottning Sofia och enligt stadgarna utser Kungen dess hedersordförande.

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse

I samband med bröllopet mellan H.K.H. Prins Carl Philip och dåvarande fröken Sofia Hellqvist bildades Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse. Prinsessan ägnar mycket tid åt stiftelsens arbete, som fokuserar på frågor som rör en tryggare vardag för unga på internet samt ökad respekt och förståelse för personer med dyslexi.

Prinsparet och Kim Waller, generalsekreterare i Prinsparets stiftelse, vid stormötet #nejtillnäthat 2.0. Evenemanget ägde rum den 1 november 2021 på Fotografiska i Stockholm.

Prinsparet och Kim Waller, generalsekreterare i Prinsparets stiftelse, vid stormötet #nejtillnäthat 2.0. Evenemanget ägde rum den 1 november 2021 på Fotografiska i Stockholm. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Project Playground

Prinsessan Sofia är en av grundarna av den ideella organisationen Project Playground. Organisationen är verksam i Sydafrika och i Sverige och arbetar för att förbättra barn och ungas möjligheter i livet genom organiserad aktivitet, sport och social verksamhet med fokus på individen. I dag är Prinsessan aktiv hedersordförande i Project Playground.

Personliga intressen

Hälsa och träning är något som ligger Prinsessan varmt om hjärtat. Prinsessan Sofia uppskattar att vintersporta och åker gärna skidor. Hon har genomfört Tjejvasan och Stafettvasan.

På sin fritid tillbringar Prinsfamiljen mycket tid i ett fritidshus i Södermanland. Prinsessan Sofia uppskattar också att privat besöka Dalarna, där hon växte upp. En del av sommaren firas traditionsenligt med den övriga Kungl. Familjen på Solliden på Öland.

Prinsessan genom åren

Symboler

Prinsessan Sofias krona

Prinsessan Sofia Albertinas krona, utförd i Stockholm 1772 av Johan Adam Marcklin.

Prinsessan Sofias serafimersköld

H.K.H. Prinsessan Sofias serafimersköld, utförd av Kungl. vapenmålare Leif Ericsson.

Prinsessan Sofias monogram

H.K.H. Prinsessan Sofias monogram och Prinsparets gemensamma monogram.

Ordnar och medaljer

H.K.H. Prinsessan Sofias ordnar

Förteckning över H.K.H. Prinsessan Sofias ordensinnehav.

Konungariket Sverige

  • Ledamot och Kommendör av Kungl. Maj:ts Orden

Republiken Chile

  • Bernardo O’Higginsorden, storkors

Republiken Finland

  •  Storkorset av Finlands Vita Ros orden

Republiken Frankrike

  • Hederslegionen, storofficer

Republiken Island

  • Falkorden, storkors

Republiken Italien

  • Republikens förtjänstorden, storkors

Konungariket Nederländerna

  • Nederländska Kronorden, storkors

Konungariket Spanien

  • Civilförtjänstordens storkors

Prinsessan Sofias senaste tal