Prins Carl Philip besökte Östergötlands län

Tisdagen den 12 oktober besökte Prins Carl Philip Östergötland län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Prins Carl Philip i samtal med vårdpersonal på Universitetssjukhuset i Linköping.

Prins Carl Philip i samtal med vårdpersonal på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto. Stefan Jerrevåg/TT

Prinsens besök ägde rum i Linköping och Norrköping och landshövding Carl Fredrik Graf och fru Anette Graf var värdar under besöket.

Prins Carl Philip och landshövding Carl Fredrik Graf med fru Anette Graf utanför Linköpings slott.

Prins Carl Philip och landshövding Carl Fredrik Graf med fru Anette Graf utanför Linköpings slott. Foto: Stefan Jerrevåg/TT

Prins Carl Philip inledde dagen på Linköpings slott där landshövdingen tillsammans med representanter från bland annat det lokala näringslivet berättade om hur pandemin påverkat verksamheter i länet. Besöket på slottet avslutades med att Pensionärernas riksförbund berättade om hur pandemin påverkat de äldres situation.

Prinsen tillsammans med landshövdingen Carl Fredrik Graf och länsrådet Ann Holmlid på Stadsmissionen i Linköping.

Prinsen tillsammans med landshövdingen Carl Fredrik Graf och länsrådet Ann Holmlid på Stadsmissionen i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Stadsmissionen i Linköping

Därefter besökte Prins Carl Philip Stadsmissionen i Linköping. På plats fick Prinsen information om det stöd som organisationen givit till behövande i Linköping under pandemin. Stadsmissionen berättade bland annat att de har fått fler samtal om våld under pandemin och har därför öppnat en jourtelefon och en stödchatt som är öppen dygnet runt. Med i samtalet var även representanter från Svenska kyrkan som berättade om sin verksamhet.

Anette Graf, Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, Prins Carl Philip, Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings stadsmission, och Thomas Wärfman, kyrkoherde utanför Stadsmissionen i Linköping.

Anette Graf, Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, Prins Carl Philip, Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings stadsmission, och Thomas Wärfman, kyrkoherde utanför Stadsmissionen i Linköping. Foto: Stefan Jerrevåg/TT

Universitetssjukhuset i Linköping

Efter lunch besökte Prins Carl Philip universitetssjukhuset i Linköping. På sjukhuset fick Prinsen möjlighet att besöka IVA och samtala med vårdpersonalen där.

Prins Carl Philip och landshövding Carl Fredrik Graf med läkarstudenter på Hälsouniversitet i Linköping.

Prins Carl Philip och landshövding Carl Fredrik Graf med läkarstudenter på Hälsouniversitet i Linköping. Foto: Stefan Jerrevåg/TT

Visualiseringscenter i Norrköping

Prins Carl Philip åkte därefter till Norrköping. Där inleddes besöket på Visualiseringscentret som är en mötesplats för forskning, näringsliv, allmänhet och skola som vill kommunicera fakta, kunskap och upplevelser.

Prinsen under besöket på Visualiseringscentret.

Prinsen under besöket på Visualiseringscentret. Foto. Stefan Jerrevåg/TT

Prinsen fick bland annat en presentation av företaget Interspectral som skapat ett interaktivt och utbildande material om Sars Cov-2. I materialet får användaren bekanta sig med såväl viruspartikeln som dess effekter hos en smittad patient i fyra olika stadier. Utbildningsmaterialet har använts hos kunder i bland annat Singapore, Kanada och Europa.

Prinsen fick dessutom en presentation om företaget Voysys som skapat teknik för virtuella läkarbesök.

Prins Carl Philip välkomnas till Stadsmuseet i Norrköping av museichef Maria Jönsson.

Prins Carl Philip välkomnas till Stadsmuseet i Norrköping av museichef Maria Jönsson. Foto: Stefan Jerrevåg/TT

Norrköpings stadsmuseum

Prinsen avslutade besöket på Norrköpings stadsmuseum där han bland annat fick information om hur kulturen i staden har hanterat pandemin. Avslutningsvis fick Prinsen en guidad visning i den pågående utställningen Medhjälpare och motstånd – nazismen i Norrköping då och nu.

Museichef Maria Jönsson guidar Prinsen och landshövdingeparet på Stadsmuseet i Norrköping.

Museichef Maria Jönsson guidar Prinsen och landshövdingeparet på Stadsmuseet i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevåg/TT

Kungafamiljen besöker Sveriges län

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län.

De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken och återupptogs igen under hösten 2021.

Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

Oktober

  • Torsdagen den 14 oktober besöker Kungaparet Jönköpings län
  • Fredagen den 15 oktober besöker Kronprinsessparet Kronobergs län
  • Torsdagen den 28 oktober besöker Kungaparet Hallands län

November

  • Torsdagen den 11 november besöker Kronprinsessparet Dalarnas län
  • Fredagen den 26 november besöker Kronprinsessparet Skåne län
  • Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län

Läs mer om tidigare besök:

Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.