H.K.H. Prinsessan Sofias tal vid Sophia­hemmets examens­högtid

Stadshuset, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära sophiasystrar, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, silviasystrar och silviasjuksköterskor!

Stort grattis till er examen.

Det är en stor ära för mig att få vara en del av er examenshögtid.

Just nu pågår konflikter som är grymt omänskliga i vår närhet. Konflikter där empati, medmänsklighet och gemenskap inte existerar. Nu är det viktigare än någonsin, att vi som står vid sidan om, visar på just det. Empati, medmänsklighet och gemenskap.

I utmanande tider börjar många att blicka inåt. Vad är mitt syfte? Hur kan jag bidra? Alla ni som sitter i raderna framför mig här i Blå Hallen och firar er examen idag har just detta framför er. Ett tydligt och starkt syfte som vilar på just empati, medmänsklighet och gemenskap. Där ni bidrar till samhället i stort och till den enskilda människan.

Ni kommer att ta hand om hela människan, från stunder av ofattbar glädje till fruktan och ovisshet. Det är något som ni aldrig får ta för givet utan bära med stolthet.

Jag har varit hedersordförande för Sophiahemmet i snart åtta år. Det är en roll jag är mycket tacksam för och känner mig stolt över.

Aldrig tidigare har symboliken i Sophiamössan varit mer aktuell, där det ljusa i mössan står för hopp och det svarta bandet för livets allvar. På nära håll kan jag se hur ni utvecklar verksamheten med hög kvalitet, professionalism och engagemang.

Jag ser det hos er alla: Lärare, forskare och medarbetare på Sophiahemmet. Och såklart, inte minst hos er studenter! Allas er kompetens och inflytande är centralt för att fortsätta verka för en god hälsa, vård och omsorg. Och ni lyckas kombinera tradition med framsteg. Den ömmaste omsorgen med den modernaste tekniken. Noggrannhet i detaljer med ett helhetsperspektiv.

Era insatser betyder så mycket för den enskilda patienten och närstående – och för att driva utvecklingen framåt i en samhällsviktig sektor.

Dessutom kommer ni att få vara en del av Sophiahemmets viktiga traditioner och det ger en känsla av gemenskap – att vi alla är en del av något större – och att vi gör skillnad tillsammans.

Och glöm inte att ta hand om varandra när det stundtals kan kännas jobbigt och utmanande, för då behövs gemenskapen som mest.

Stort grattis och lycka till!

Till toppen