Prinsessan Märtha (1901–54)

Prinsessan Märtha, 1928. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Kronprinsessan Märtha av Norge, föddes i mars 1901 i Stockholm som prinsessan Märtha Sophia Lovisa Dagmar Thyra av Sverige och Norge . Hon var dotter till prins Carl av Sverige och hans gemål Ingeborg av Danmark. Märtha var kusin till kung Gustaf VI Adolf. Som barn fick hon skolundervisning i hemmet för privatlärare samt genomgick grundliga barnavårds- och samaritkurser.

Märtha förlovade sig den 15 januari och gifte sig den 21 mars 1929 i Oslo med sin kusin kronprins Olav, sedermera kung Olav V av Norge. Äktenskapet blev synnerligen lyckligt och de fick tre barn; prinsessorna Ragnhild och Astrid samt prins Harald (V).

Under andra världskriget levde hon med sina barn i exil i USA medan kronprins Olav vistades i London. Vid familjens återkomst till Norge hälsades de med jubel. Kronprinsessan var redan då försvagad av sjukdom. Hon avled på Rikshospitalet i Oslo den 5 april 1954.

Nyförlovade kronprinsparet Olav och Märtha av Norge hemma hos prins Carl och prinsessan Ingeborg, 1929. Fotograf Atelier Jaeger. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.