Kungen vid stipendie­utdelning i Den tänkande handen

Den 9 november delade Kungen ut stipendier i teckningstävlingen Den tänkande handen i Gustav III:s antikmuseum på Kungl. Slottet.

Kungen tillsammans med konstnärerna William Jernberg, Lina Göhle och Josef Alexanderson som fick ta emot stipendium på Kungl. Slottet.

Kungen tillsammans med konstnärerna William Jernberg, Lina Göhle och Josef Alexanderson som fick ta emot stipendium på Kungl. Slottet. Foto: Ida Åkesson/SPA

Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare är en återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Konstnären Lina Göhle tar emot sitt stipendium ur Kungens hand.

Konstnären Lina Göhle tar emot sitt stipendium ur Kungens hand. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Årets stipendiater tillkännagavs under ceremonin i Gustav III:s antikmuseum:

  • Josef Alexandersson "I en nattsvart natur fryser han en rad grafiskt dramatiska ögonblick där begränsningar och slump styr det konstnärliga utfallet. Men även om han laddar sina händer med teknik är det dess fysiska närvaro och tankens flöde som här skapar verkens kvalitet."

  • Lina Göhle "I Lina Göhles bilder är ljuset bländande starkt, men samtidigt dämpat. Som från en högt stående midnattssol. Med största omsorg och känslighet styr hon skuggorna runt knuten, och vi är där. Huset med sina fyra sidor, den upplysta fronten står utfrätt mot sin mörka syster tecknad i djupröd ton. Djuren är förenklade som symboliska hällristningar, de är också där. Minne, verklighet, dröm. Rester av det gångna. Gå-gubben i skylten rusar över sitt ställe, men katten i gathörnet står stel inför sina val."

  • William Jernberg "William Jernbergs feta pastell täcker knappt duken. De lämnade ytorna skänker teckningarna en vilseledande abstrakt karaktär; för om betraktaren kisar framträder motiven figurativa, exakta, och med en ljusets perfektion. Naturens stillhet, en rotvälta, en enbuske, en skir vårsol genom en vintrig barrskog. Parallellt och lika fängslande: kritans spår, dess dans över dukens vävda textur, närvaron av den tänkande handen."

Stipendiaterna belönades med 100 000 kronor ur en stipendiefond som instiftades av Elisabeth och Gustaf Douglas med anledning av Kungens 70-årsdag. Musikinslag framfördes under ceremonin av konsertmästare Semmy Stahlhammer.

Prins Carl Philip ingår i juryn som utsett stipendiaterna.

Om Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

I samband med Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna(Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.