Prinsparet vid seminarium om dyslexi

Tisdagen den 28 mars närvarade Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid ett seminarium om dyslexi. Talman Andreas Norlén och skolminister Lotta Edholm deltog också i seminariet.

Prinsparet tillsammans med generalsekreterare Kim Waller vid ankomsten till konferensen om dyslexi.

Prinsparet tillsammans med generalsekreterare Kim Waller vid ankomsten till konferensen om dyslexi. Foto: Henric Wauge/SPA

Vid seminariet som arrangerades av Prinsparets stiftelse presenterades rapporten Värdet av att vara sig själv, som rådgivnings- och revisionsföretaget EY har tagit fram tillsammans med stiftelsen.

Prinsparet, skolminister Lotta Edholm och talman Andreas Norlén under seminariet.

Prinsparet, skolminister Lotta Edholm och talman Andreas Norlén under seminariet. Foto: Henric Wauge/SPA

Rapporten visar bland annat att 88 procent av svarspersonerna väljer att inte berätta om sin diagnos för sin arbetsgivare, på grund av risken att stigmatiseras eller på annat sätt förfördelas. Rapporten pekar också på vinsterna med att skapa ett samhälle där människor får utrymme att vara sig själva och där olikheter och unika förmågor värdesätts.

I samband med seminariet höll Prins Carl Philip ett tal där han bland annat sa:

Vi vet att det finns en stor potential i att låta våra olikheter vara våra styrkor, och att det ska vara den självklara normen. Alla mår bra av att få förutsättningar att vara precis som man är.

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip höll tal vid seminariet.

Prins Carl Philip höll tal vid seminariet. Foto: Henric Wauge/SPA

Paneldiskussion med skolministern

Under seminariet fick deltagarna lyssna till två paneldiskussioner med fokus på inkludering av neurodivergenta i skola och arbetsliv. I panelerna deltog bland andra skolminister Lotta Edholm, Sveriges lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand, Spotifys CHRO Katarina Berg och Elevernas riksförbunds ordförande Maja Sjögren.

Prinsparets Stiftelse

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse grundades 2015 med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva.

Stiftelsen har sedan start arbetat för ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi, med tidigare satsningar som ljudboken Älskade dyslexi och det internationella symposiet World Dyslexia Assembly Sweden.

Läs mer om Prinsparets stiftelse

Till toppen