H.K.H. Prins Daniels tal vid invigningen av skulptur­utställningen "Jaume Plensa på Djurgården"

Kungl. Djurgården, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers excellens,
Mina damer och herrar.

Det här är tredje året i rad som vi har en skulpturutställning här på Djurgården, och tredje gången som jag har nöjet att inviga den.

Det har med andra ord blivit en tradition. En tradition som jag är glad att få vara en liten del av.

I vår stressade och uppkopplade tid där vi träffas allt mindre och mår allt sämre tror jag det behövs fler platser att där vi kan mötas. Fler platser där vi kan möta andra och oss själva.

Här tror jag konsten kan spela en viktig roll. När vi upplever konst händer det ofta någonting inom oss, vi börjar känna efter, vi kanske börjar blicka inåt och reflekterar, precis som Jaume Plensas fantastiska skulpturer ofta ser ut att göra. Eller så väcks en lust att diskutera det man ser, "vad tror du att konstnären menar med det här" och så vidare.

Den här utställningen bidrar till att göra konsten mer öppen, och tillgänglig för fler. I sommar kommer tusentals människor att frivilligt eller ofrivilligt att ta del av denna fantastiskt spännande utställning.
Kanske väcks ett intresse hos någon som tidigare inte insett att konsten betyder något för henne eller honom.

Kanske löparen som jagar sin kilometertid stannar till och slappnar av och njuter, ja vad vet jag.

Jag vill tacka alla er som arbetat med den här utställningen, Galleri Andersson/Sandström och alla ni andra som har varit med och skapat förutsättningar för att detta att ske.

Jag hoppas att många ska ta chansen att uppleva den.

Jag är glad att Kungliga Djurgården kan vara en plats för sådana möjligheter. Härmed förklarar jag 2018 års skulpturutställning öppnad!

Till toppen