H.K.H. Kronprinsessans tackord vid seminariet ”Ett hav av plast”

Sven Lovén Centrum för marin infrastruktur, Tjärnö

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

För två år sedan var jag på en strand vid Medelhavet med min familj. Vattnet var varmt, ljusblått och alldeles kristallklart.

Ni vet hur barn är, de vill aldrig sluta bada. Men när Estelle till slut kom upp ur vattnet såg jag att hon var alldeles sandig.

Jag började borsta av henne sanden, sådär som man gör. Men det var svårt. Den satt kvar. Och då slog det mig: ”Vänta nu, det här är ju en stenstrand. Var kommer den här sanden ifrån?”

Så jag började titta närmare, och då såg jag att de här kornen var inte bruna och grå som sand brukar vara. Utan de var blåa, gula och röda. Det var mikroplaster!

Jag har förmånen att vara ambassadör för FN:s globala mål. I den rollen har jag valt att fokusera särskilt på havs- och vattenfrågor. Så det är klart att jag visste att plast i haven är ett jätteproblem. Ändå blev den där upptäckten på stranden en ögonöppnare för mig. Det blev så påtagligt.

Vi måste förstå vad det är som håller på att hända med våra hav – och hur vi kan vända utvecklingen åt rätt håll. Därför vill jag framföra mitt varmaste tack till Världsnaturfonden, SEI och Formas för att ni satt ihop det här seminariet.

Tack för att ni visar på problemen under ytan. Och tack för att ni visar att det finns lösningar. Det ger hopp – och det är den finaste födelsedagspresent man kan få.

Tack för det och tack för att jag fått dela den med alla er härinne!

Till toppen