H.M. Konungens tal vid Sametingets högtidliga öppnande

Jokkmokk

(Det talade ordet gäller)

Ledamöter av sametinget och representanter för sametingen i Norge och Finland,
Representanter för Sveriges regering,
Mina damer och herrar,

Det är en stor glädje att vara här och kunna närvara vid sametingets 20-årsjubileum. Drottningen och jag invigde det första sametinget 1993. Vid det besöket för 20 år sedan bar Drottningen en kolt från Jukkasjärvi.

Jag har besökt sametinget vid ett flertal tillfällen och uppskattar det varje gång. Dels för att sametinget har en viktig roll i att bevara och förvalta den samiska kulturen och det samiska språket. Och dels för att jag gärna vistas i den norrländska naturen och då speciellt Västerbotten.

Under mina 40 år som statschef har jag engagerat mig bland annat i miljö-och naturfrågor. Jag är en aktiv fiskare och jägare och uppskattar mycket varje gång jag får vara ute i naturen. Så sent som för 2 veckor sedan var jag några dagar i min fiskestuga i Forsavan. Jag ärvde stugan av min farfar, Gustav VI Adolf, och försöker göra det till en årlig tradition att fiska utanför Tärnaby några sensommardagar i augusti. För mig blir det en tydlig påminnelse om hur samerna i alla tider dragit upp sin fisk från Tärnasjön och hur udden i just Forsavan sedan lång tid varit en samlingsplats för samer. På 60-talet initierade min farfar en arkeologisk utgrävning där. Och man fann då rester av boplatser ända från stenåldern vid min familjs fiskestuga.

Dessutom har ni samer en spännande kunskap om både örter och kryddor. Örtblandningarna bidrar många gånger till en god måltid och berikar matupplevelsen. Att tillaga egenfångad fisk till kvällens middag är en fantastisk upplevelse efter en dag ute med fiskespöet. Att bevara traditionell matlagning är också ett värdefullt sätt att vårda och värna ett kulturarv.

Dessutom följer jag med stort intresse utvecklingen av rennäringen. Renskötsel är en betydelsefull inkomst i det samiska samhället. Men den är också bärare av en lång kulturell tradition och en samisk identitet.

Med dessa ord vill jag önska sametinget lycka till i det framtida arbetet samt firandet av 20-årsjubileet. Jag vill även rikta ett tack för en utmärkt och trevlig lunch.
Avslutningsvis vill jag också passa på att framföra hälsningar från de övriga i Kungafamiljen.

Tack!