Daisy. Kronprinsessan Margareta

Den 6 juni inviger H.M. Konungen utställningen Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Kungens farmor var en dynamisk och folkkär kronprinsessa, en föregångare inom många områden som kom att påverka synen på kungligheter, in i våra dagar. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen? Möt en prinsessa före sin tid.

På plats i den våning på Kungliga slottet där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen, Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan, visas unika föremål, från de kungliga samlingarna, som tillhört kronprinsessan och för första gången fascinerande material ur arkiven. Hon var barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien och kallades Daisy av familj och vänner. Kom och lär känna prinsessan som statsminister Hjalmar Branting beskrev som ”solstrålen i Stockholms slott”.

Utställningen Möt en prinsessa före sin tid. Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920 visas på Kungliga slottet 6 juni – 30 september 2021.

Presskontakter

Helena Chreisti

Enhetschef, Ståthållarämbetet