Unga tecknare på Kungliga slottet

Inför Kungens födelsedag öppnar utställningen Den tänkande handen, med ett tiotal tävlingsbidrag till H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare, på Kungliga slottet.

Utställningen invigs den 27 april, öppnar den 28 april och visas till och med den 25 juni 2017. Den tänkande handen, som är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna, visas i Gustav III:s Antikmuseum på Kungliga slottet. I det vackra skulpturgalleriet uppstår en spännande interaktion mellan dåtid och nutid.

Konstakademien, som grundades på Kungliga slottet 1735, arrangerar tävlingen.

Den tänkande handen kommer att vara årligen återkommande.

Om tävlingen

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera den 6 juni 2017.

Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) grundades i syfte att främja blivande målare, skulptörer och arkitekter. Över 280 år senare lever tecknandet vidare på Kungliga slottet genom den nya stipendiefonden.

Läs mer om Konstakademien

Läs mer om Gustav III:s Antikmuseum