Statsbesök i Litauen 7-9 oktober 2015 – ackreditering

Kungen och Drottningen avlägger, som tidigare tillkännagivits, statsbesök i Litauen 7-9 oktober 2015 på inbjudan av president Dalia Grybauskaite. Regeringen kommer att representeras av utrikesminister Margot Wallström och närings- och innovationsminister Mikael Damberg vid besöket.

Under statsbesöket leder Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden, en svensk näringslivsdelegation.

Till redaktionen

Svenska medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka besöket på plats. Sista ansökningsdag för ackreditering är fredagen den 2 oktober 2015.

För litauiska och internationella media sker ackreditering/registrering via Litauens utrikesministerium, fr.o.m. idag.

Ur programmet för statsbesöket 7-9 oktober

Onsdag 7 oktober

Den första dagen följs efter välkomstceremonier av möte med presidenten i presidentpalatset, besök i Seimas för möte med talmannen och på kvällen en statsbankett med president Grybauskaite som värd.

För den stora svenska näringslivsdelegationen och litauiska affärskontakter arrangeras ett ekonomiskt seminarium med deltagande av statsråd från både Sverige och Litauen.

Torsdag 8 oktober - Forskning och vetenskap

Kungaparet och näringslivsdelegationen deltar i Swedish Business Forum & Awards. De besöker därefter företag inom energisektorn, telekom och startup-värden inom IT samt Vilnius universitets nya forskningsanläggning Sunrise Valley.

Fredag 9 oktober - "Östersjön förenar oss"

I Klaipeda, besökets tredje och sista dag, besöker kungaparet bl.a. Havsmiljöinstitutet vid Kuriska näset och går ombord på det marina forskningsfartyget MINTIS, som rymmer ett laboratorium. Ett besök på Nordbalt för presentation av pågående kraftledningsprojekt avslutar besöket.