Kungafamiljen uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Tisdagen den 27 januari deltar Kungaparet och Kronprinsessparet i uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag.

Den 27 januari 2015 är det 70 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Kungaparet uppmärksammar dagen för Auschwitz befrielse genom att delta vid en minneshögtid som arrangeras i Stockholms stora synagoga. Vid minneshögtiden medverkar bland andra statsminister Stefan Löfven, Israels ambassadör Isaac Bachman, Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm samt Tommy Ringart, Föreningen Förintelsens Överlevande.

Arrangör är Judiska Församlingen i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria deltar vid en minneshögtid som äger rum i Auschwitz, Polen. Ceremonin inleds i Tent hall i det tidigare koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau och avslutas vid minnesmonumentet över förintelsens offer. Minneshögtiden samlar politiker, kungligheter, kulturpersonligheter samt några av de få överlevande.

70-årsminnet av Auschwitz

Prins Daniel deltar vid utdelningen av stipendier från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, i Stockholm. Prinsen delar ut stipendierna i samband med en föreställning av Vår klassTeater Galeasen. Vår klass, skriven av den polske författaren Tadeusz Slobodsianek, skildrar en skolklass i den lilla polska byn Jedwabne – bestående av både katoliker och judar – från början av 1930-talet till vår tid. Den 10 juli 1941 nåddes kulmen av antijudiska pogromer då ena halvan av byns befolkning mördade den andra.

Presskontakter

Minneshögtiden i Stockholms stora synagoga
John Gradowski
Tfn: 070-799 7431, E-post: john.gradowski@jfst.se

Minneshögtiden i Auschwitz, Polen
Paweł Sawicki, press office Auschwitz-Birkenau Museum
Tfn: +48 33 844 8126

Michael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen
Annika Hesselman
Tfn: 070-768 11 00, E-post: annika.hesselman@bindefeldab.se

Föreställningen Vår klass, Teater Galeasen
Anna Wallin
Tfn: 070-624 97 28, E-post: anna.wallin@dn.se

Om Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer, samma datum som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Förintelsens minnesdag instiftades av svenska regeringen som en nationell minnesdag och uppmärksammas varje år sedan 1999. FN deklarerade 2005 dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz. Av dessa dog 1,1 miljoner i lägret.