Kronprinsessan talade i tyska förbundsdagen

Söndagen den 19 november, på den tyska nationella sorgedagen för krigets och våldets offer, var Kronprinsessan inbjuden att hålla högtidstal i förbundsdagen i Berlin. Prins Daniel medföljde Kronprinsessan under besöket i Berlin.

Kronprinsessan talar i förbundsdagen i Berlin.

Kronprinsessan talar i förbundsdagen i Berlin. Foto: Uwe Zucchi/Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge

Den tyska nationella sorgedagen för krigets och våldets offer, Volkstrauertag, infaller två söndagar före advent och hedrar minnet av de som dödats i väpnade konflikter eller fallit offer för våld.

Foto: Guido Bergmann/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung

Foto: Guido Bergmann/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung

Tal i förbundsdagen

Inför förbundspresidenten, representanter ur tyska regeringen, ledamöter i förbundsdagen samt inbjudna gäster höll Kronprinsessan årets minnestal.

I talet, som framfördes på tyska, sade Kronprinsessan bland annat:

Våra länder förenas i en värdegemenskap, i vår syn på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, i vårt europeiska och internationella engagemang. Och vi gör det nu ännu närmare varandra än tidigare.

Sedan februari 2022 har världen lärt sig begreppet Zeitenwende. Sverige har genomgått sin egen Zeitenwende och står inför den största säkerhetspolitiska förändringen sedan Napoleonkrigen, med vårt kommande inträde i Nato.

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan och Prins Daniel tas emot av förbundspresidenten och fru Büdenbender i Schloss Bellevue i Berlin.

Kronprinsessan och Prins Daniel tas emot av förbundspresidenten och fru Büdenbender i Schloss Bellevue i Berlin. Foto: Jasco Denzel/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung

Presidentsamtal och kransnedläggning

Kronprinsessan och Prins Daniel inledde dagen i Berlin med att tas emot i Bellevue-slottet för samtal med förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender.

Kronprinsessparet och ambassadör Veronika Wand Danielsson i samtal med förbundspresidenten och fru Büdenbender.

Kronprinsessparet och ambassadör Veronika Wand Danielsson i samtal med förbundspresidenten och fru Büdenbender. Foto: Jasco Denzel/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung

Kransnedläggning i Neue Wache.

Kransnedläggning i Neue Wache. Foto: Guido Bergmann/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung

Tillsammans med förbundspresidenten och fru Büdenbender besökte Kronprinsessparet under dagen också Neue Wache, minnesmonumentet för krigens offer.

Under en ceremoni lade Kronprinsessan och förbundspresidenten samt andra hedersgäster ner kransar vid minnesmonumentet. Därefter hölls en tyst minut.

Foto: Guido Bergmann/Presse- und Informationsamt der Bundesregierung