Drottningen vid Mentors hyllningskväll

Den 7 november deltog Drottningen vid Mentors hyllningskväll på Konserthuset i Stockholm och delade ut diplom till Årets mentor.

Drottningen överlämnade utmärkelsen ”Årets Mentor” till Leonard Mazrekaj.

Drottningen överlämnade utmärkelsen ”Årets Mentor” till Leonard Mazrekaj. Foto: Christine Olsson/TT

Vid hyllningskvällen i Konserthuset lyftes förebilder som på olika sätt har bidragit till att frigöra ungdomars potential och stärka deras framtidstro.

Årets Mentor syftar till att belysa personer som inspirerat, som gjort något betydande inom mentorskap och vill synliggöra mentorskapet som samhällsförbättrande metod.

Under kvällen korades också Årets Unga förebild och Årets skola.

Drottningen höll tal under hyllningskvällen.

Drottningen höll tal under hyllningskvällen. Foto: Ida Åkesson/SPA

I samband med ceremonin i Konserthuset höll Drottningen ett tal där hon bland annat sa:

Det ni gör, och det vi tillsammans gör, är kanske viktigare än någonsin.

Vi läser nästan dagligen fruktansvärda nyheter kring brottsligheten i samhället. Ungdomar som blir kriminella och till och med barn som mördar barn. Alla frågar sig samma sak. Vad ska stoppa detta?

Det är ingen lätt fråga att svara på. Många saker behöver göras. Men ni sitter på ett av svaren för att ge unga människor vägledning. En mentor!

H.M. Drottningen

Drottningen tillsammans med elever från Järvaskolan i Kista som fick utmärkelsen ”Årets skola”.

Drottningen tillsammans med elever från Järvaskolan i Kista som fick utmärkelsen ”Årets skola”. Foto: Christine Olsson/TT

Organisationen Mentor

Drottningen grundade organisationen Mentor tillsammans med Världshälso­organisationen (WHO) år 1994. Mentor arbetar med mentorskap för ungdomar i en värld där ungdomar får växa upp hälsosamt och drogfritt.

I dag finns Mentor i Lettland, Mellanöstern, Sverige, Tyskland och USA, samt har genomfört projekt i 80 länder genom olika fältorganisationer.

Läs mer om Mentor