H.M. Drottningens tal vid Mentors hyllningskväll

Konserthuset, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,Kära gäster, volontärer, mentorer
Kära partnerföretag och Mentorvänner,
Ett varmt tack för er fina uppvaktning!

Vilken ära att få vara med på Mentors hyllningskväll och lyssna till alla fantastiska historier. De är både rörande och tankeväckande. Alla har de en sak gemensamt: en vuxen förebild som varit direkt avgörande för en ung människas liv.

Det ni gör, och det vi tillsammans gör, är kanske viktigare än någonsin. Vi läser nästan dagligen fruktansvärda nyheter kring brottsligheten i samhället. Ungdomar som blir kriminella och till och med barn som mördar barn. Alla frågar sig samma sak. Vad ska stoppa detta?

Det är ingen lätt fråga att svara på. Många saker behöver göras. Men ni sitter på ett av svaren för att ge unga människor vägledning. En mentor!

Jag är stolt över den organisation som jag startade tillsammans med världshälso­organisationen WHO för snart trettio år sedan. Den har nu vuxit till att bli en betydande och framgångsrik samhällsaktör.

Mentor Sverige syftar till att morgondagens generation ska växa upp till hälsosamma och drogfria människor - med stark självkänsla och stor handlingskraft.

Näringslivet ger av sina resurser och nätverk för att öppna dörrar till arbetslivet för unga.
Volontärerna ger av sin tid och sina erfarenheter och inspirerar. Vi kan alla vara den personen för en ungdom. En mentor är en positiv förebild, någon som finns för där för att diskutera tankar, idéer och problem. En mentor uppmuntrar ungdomar att hitta sina egna styrkor och att använda dem – för att nå sina drömmar. Och kan dela med sig av livets erfarenheter. Det finns alltid hopp! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Det värmer att höra mentorparet Karin och Hannas berättelse om hur mötet för tio år sedan var första steget till den relation de har i dag – när de ser varandra som självklara delar i varandras liv och någon man kan dela med- och motgångar med.

Jag hoppas att alla som varit med i kväll känner att de vill engagera sig i Mentors verksamhet.
Alla engagerade gör stor skillnad för unga. Tack för ert bidrag.