Prins Carl Philip vid Årets kock

Den 19 oktober deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets kock i Annexet i Stockholm. Årets kock 2023, och svensk mästare i professionell matlagning, blev Desirée Jaks som fick ta emot medalj av Prinsen.

Prins Carl Philip delar ut medaljen till Årets kock Desirée Jaks.

Prins Carl Philip delar ut medaljen till Årets kock Desirée Jaks. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den första och andra uppgiften för de åtta finalisterna var att skapa två rätter med svensk hummer, där en rätt var kall och en varm. För båda rätterna skulle hela hummern användas och de tävlande fick servera med valfria råvaror.

Som tredje uppgift fick finalisterna 300 kronor att handla en råvarukorg och laga en huvudrätt utifrån det.

Huvudråvaran i finalens avslutande uppgift var att laga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv. I rätten skulle de tävlande använda vissa givna råvaror.

Prins Carl Philip tillsammans med juryn.

Prins Carl Philip tillsammans med juryn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (kockbiträde) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes. Prins Carl Philip deltog i juryarbetet.

Avslutningsvis delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till Desirée Jaks, som till vardags arbetar som kreativt ansvarig på restaurang Spesso i Stockholm. Desirée Jaks är den den tredje kvinnan som vinner I Årets kocks 40-åriga historia.

Övriga finalister var Henric Herbertsson, Oskar Persson, Christian Siberg, Marcus Bremdal, Markus Pettersson, Luqaz Ottosson och Louise Johansson.

Årets kock

Årets kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och firar i år, 2023, 40 år.

Prins Carl Philip är beskyddare av Årets kock och för tionde gången satt Prinsen även med i tävlingens jury.