Kronprinsessan beskyddare av Rosa Bandet

Söndagen den 1 oktober inleds Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. För femtonde året i rad är Kronprinsessan beskyddare av kampanjen som pågår under oktober månad.

Kronprinsessan med årets Rosa Bandet.

Kronprinsessan med årets Rosa Bandet. Foto: Cancerfonden

Vid ett företräde, som ägde rum den 19 september på Kungl. Slottet, informerade Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Cancerfondens forskningsnämnds ordförande Malin Sund om Cancerfondens arbete, årets Rosa Bandet-kampanj samt om den senaste forskningen.

Kronprinsessan tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström samt ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd Malin Sund.

Kronprinsessan tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström samt ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd Malin Sund. Foto: Cancerfonden

Det finns cirka 200 cancersjukdomar och varje år får drygt 65 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa får över 8 000 diagnosen bröstcancer, vilket är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. En av tio kvinnor som är 75 år har, eller har haft, bröstcancer. Även män kan drabbas av bröstcancer, även om det är ovanligt.

Kampanj för att bekämpa bröstcancer

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober månad och syftar till att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancer och väcka opinion. Pengarna som samlas in delas ut till de bästa forskningsprojekten i nationell konkurrens, oavsett cancerform.

Det rosa bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen.

Rosa Bandet-kampanjen har genomförts årligen sedan 2003 och för femtonde året i rad är Kronprinsessan kampanjens beskyddare.

Årets rosa band är återvinningsbart och tillverkat i papper med budskapet “Tillsammans mot cancer” skrivet i olika handstilar av 20 personer som står bakom årets design.

Läs mer om Rosa Bandet