Jubileumsbesök i Dalarnas län
Under 2023 besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Den 17 augusti besökte Kungaparet Dalarnas län och residensstaden Falun.
Vid ankomsten till länet togs Kungaparet emot av landshövding Helena Höij med make Magnus Höij.
Besök vid Lugnet
Vid natur- och sportområdet Lugnet togs Kungen och Drottningen emot av Maria Andersson, vd för Lugnet i Falun AB. Kungaparet färdades sedan med bergbanan upp till toppen av hoppbackarna vid Lugnet.
Kungen avtäckte där en ny bänk i Älvdalskvartsit med en minnesplakett till minne av H.M. Konungens 50-årsjubileum. Kungaparet fick också information om återetableringen av Dalregementet.
Dalarnas museum
Vid besöket på Dalarnas museum välkomnades Kungen och Drottningen av bland andra länsmuseichef Christer Björklund.
Kungaparet fick en visning av utställningen Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige, med huvudfokus på bilder från Kungens tidigare besök i Dalarna.
I samband med besöket visades även andra objekt från museet, bland annat delar av Gustav Vasa-utställningen, samt en dalmålning som avbildar när första Bernadotten kom till Sverige.
Jubileumslunch på residenset
Landshövdingeparet stod därefter värd för en lunch på residenset. Vid lunchen serverades Dalarnas landskapsmåltid.
Kortege
Från residenset färdades Kungaparet därefter i hästanspänd kortege längs Åsgatan, Nybrogatan, Ölandsgatan, Östra hamngatan och Falugatan. Kortegen avslutades på Stora torget.
Firande på Stora torget
Vid kortegens ankomst till Stora torget i Falun välkomnade kommunstyrelsens ordförande i Falu kommun Liza Lundberg Kungaparet till jubileumsfirandet och Hemvärnets musikkår Dalarna spelade Jubileumsmarschen. För musikunderhållningen stod Gustaf och Viktor Norén.
Under jubileumsprogrammet på Stora torget höll Kungen ett tal i vilket han bland annat sade:
Från varje del av Sverige kommer sådant som vi ser som ”typiskt svenskt”. I Dalarna, förutom Vasaloppet, finns det mycket sådant. Stugor målade i Falu rödfärg. Orsa spelmän – ja, folkmusik överhuvudtaget. Folkdräkter. Carl Larssons akvareller och Anders Zorns oljemålningar. Och dalahästen, förstås. Ni hör, det finns många exempel!
Och inte att förglömma: Gustav Vasa. Han kom inte från Dalarna, men han kom hit, och mobiliserade en hel armé. Det var en av de saker som ledde till att Sverige blev självständigt. Och det är ju det andra jubileet vi högtidlighåller i år: att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung över Sverige.
H.M. Konungen
Jubileumsbesöket i Dalarnas län avslutades med ett fyrfaldigt leve för H.M. Konungen, fanfar och nationalsången.
Kungen 50 år på tronen
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Kungen är Sveriges främste representant. Han har som statschef framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter, vilka regleras i grundlagen.
Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar.
Länsresor
Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.
Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. Besöksprogrammen är varierade men kommer bland annat att innehålla publika evenemang under vilka Kungen och Drottningen ges möjlighet att möta länens invånare.