Jubileumsåret 2023
Under 2023 har H.M. Konungens 50 år på tronen firats. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung har också markerats under året.
Jubileumsdagarna
Jubileumsdagarna 13–16 september
Den 15 september firades H.M. Konungens 50 år på tronen. Här följer ett sammandrag av firandet under jubileumsdagarna.
13 september
- Mottagningar för organisationer på Kungl. Slottet
Se artikel om mottagningar för organisationer - Mottagning för riksdagen och regeringen. Riksdag och regering överlämnade en officiell gåva till H.M. Konungen på Kungl. Slottet
Se artikel om mottagningen för riksdagen och regeringen - Gratulationslistor. Traditionsenligt bereddes allmänheten möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna var framlagda i Kommendantsflygeln (flygeln mellan Kungl. Slottet och Storkyrkan) den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
- Gratulationslistor för diplomatiska kåren. Traditionsenligt bereddes beskickningarna i Stockholm möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna var framlagda i Riksmarskalksämbetet den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
14 september
- Mottagningar för organisationer
Se artikel om mottagningar för organisationer - Gratulationslistor. Traditionsenligt bereddes allmänheten möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna var framlagda i Kommendantsflygeln (flygeln mellan Kungl. Slottet och Storkyrkan) den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
- Gratulationslistor för diplomatiska kåren. Traditionsenligt bereddes beskickningarna i Stockholm möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna var framlagda i Riksmarskalksämbetet den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
- Kungl. Operans jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater
För inbjudna gäster, bestående av den Kungl. Familjen, nordiska kungliga gäster, de övriga nordiska statscheferna, regeringen och partiordföranden samt landshövdingarna och representanter för myndigheter, akademi, näringsliv, kungliga akademier, kultur och media med flera, gav Kungl. Operan en jubileumsföreställning på Drottningholmsteatern till H.M. Konungens ära. Kungliga baletten, Kungliga hovkapellet, Kungl. Operans kör samt solister medverkade i föreställningen.
Efter jubileumsföreställningen gav DD.MM. Konungen och Drottningen en privat supé på Drottningholms slott.
Se artikel om jubileumsföreställningen på Drottningholms slottsteater
15 september
- Allmän flaggdag. Riksdagen beslutade att dagen för 50-årsjubileet av H.M. Konungens trontillträde skulle vara en tillfällig allmän flaggdag.
- Te Deum
Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni som i kungliga sammanhang äger rum vid större händelser som jubileer och andra högtidliga tillfällen.
Under tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan på Kungl. Slottet närvarade den Kungl. Familjen, nordiska kungliga gäster, de övriga nordiska statscheferna, representanter för regeringen, partiordförande, representanter för trossamfund samt det tjänstgörande och icke-tjänstgörande Hovet.
Se artikel om Te Deum
Se sändningen av Te Deum på SVT Play
- Högvaktsavlösning
Kl. 12.00 sköts salut från Skeppsholmen genom Stockholms amfibieregementes försorg. Därefter närvarade H.M. Konungen, tillsammans med H.K.H. Prins Carl Philip, under högvaktsavlösningen på Yttre borggården när Livskvadron ur Livgardet avlöste Livkompaniet ur Livgardet. Arméns musikkår, Livgardets dragonmusikkår och Marinens musikkår konserterade under ceremonin.
Se artikel om Högvaktsavlösningen
Se sändningen av Te Deum på SVT Play
- Sångarhyllning
Kungl. Musikaliska Akademien, i samarbete med Sjungande barn, arrangerade efter högvaktsavlösningen en sångarhyllning till H.M. Konungen. Sångarhyllningen framfördes av Radiokören, Västerås domkyrkas gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund och Bodens musikklasser.
Se artikel om sångarhyllningen
Se sändningen av Te Deum på SVT Play
- H.M. Konungen talade i tv och radio
Under kvällen höll Kungen ett tal till Sveriges folk via Sveriges Television och Sveriges Radio.
Ta del av jubileumstalet
- Jubileumsbankett
Under fredagen gav H.M. Konungen en jubileumsbankett i Rikssalen på Kungl. Slottet. Bland de inbjudna gästerna återfanns den Kungl. Familjen, de nordiska statscheferna och tronföljarna med gemåler, representanter för riksdagen, regeringen, partiordföranden, landshövdingarna, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, akademi, näringsliv, kultur och media, de kungliga akademierna, stiftelser, trossamfund och Hovstaterna. Middagen avslutades med musikunderhållning.
Se artikel om jubileumsbanketten och ta del av gästlistan
Se SVT:s sändning från jubileumsbanketten på SVT Play
- Kungl. Begravningsplatsen hölls öppen
För att ge möjlighet att besöka Gustaf VI Adolfs grav var den Kungl. Begravningsplatsen i Hagaparken öppen för allmänheten den 15 september
Se artikel om den Kungl. Begravningsplatsen
16 september
- Kortege genom Stockholm
Under lördagen färdades DD.MM. Konungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm.
Kortegevägen med häst och vagn var: Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan och Nybrokajen. Från Hovslagargatan färdades Kungaparet därefter med bil över Skeppsholmsbron och längs Svensksundsvägen för att embarkera kungaslupen Vasaorden vid Östra brobänken. Vasaorden rodde därefter förbi Kastellholmen och över Stockholms ström till nedre Logårdstrappan nedanför Kungl. Slottet.
Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur Armén, Marinen och Flygvapnet paraderade utmed kortegevägen.
- Eskortskvadron ur Livgardets livskvadron red före och efter den kungliga vagnen.
Längs kortegevägen spelade musikkårer ur Försvarsmakten.
- Kungaslupen Vasaorden bemannades av befäl, soldater och sjömän ur Stockholms amfibieregemente, samt tredje och fjärde sjöstridsflottiljerna.
En fanborg bestående av 80 fanor ur Försvarsmakten samt från fyra frivilliga försvarsorganisationer välkomnade Kungen och Drottningen när Deras Majestäter stiger i land nedanför Kungl. Slottet.
Se artikel om kortegen och rodden
Se SVT:s sändning av kortege och rodd på SVT Play
- Stockholms stads konsert till Kungens ära
DD.MM. Konungen och Drottningen och den Kungl. Familjen närvarade när Stockholms stad arrangerade en jubileumskonsert på Norrbro med anledning av Kungens 50 år på tronen. Flera av Sveriges mest folkkära artister framförde svenska hits skapade under Kungens 50 år på tronen. Artisterna ackompanjerades av Johan Landqvists Orkester. Konferencier var Zinat Pirzadeh.
Se artikel om jubileumskonserten
Se SVT:s sändning av jubileumskonserten på SVT Play
Firande under året
Firande under året
Under 2023 har H.M. Konungens 50 år på tronen firats. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung har också markerats under året.
2023 firade H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Kungen är Sveriges främste representant. Han har som statschef framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter, vilka regleras i grundlagen.
Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar.
Med anledning av jubileet togs ett nytt porträtt av Kungen fram av fotograf Thron Ullberg i Rikssalen på Kungl. Slottet i Stockholm.
Sverigemiddag
I januari inleddes jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Till middagen var representanter från Sveriges samtliga län inbjudna genom landshövdingarna.
Länsresor
Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besökte Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.
Länsbesöken ägde rum i residensstäderna och landshövdingarna stod som värdar. Besöksprogrammen var varierade, men alla innehöll publika evenemang under vilka Kungen och Drottningen gavs möjlighet att möta länens invånare.
Länsbesöken ägde rum följande datum:
- 9 februari, Nyköping, Södermanlands län
- 16 februari, Jönköping, Jönköpings län
- 9 mars, Västerås, Västmanlands län
- 30 mars, Luleå, Norrbottens län
- 3 april, Östersund, Jämtlands län
- 20 april, Karlskrona, Blekinge län
- 27 april, Uppsala, Uppsala län
- 8 maj, Härnösand, Västernorrlands län
- 12 maj, Örebro, Örebro län
- 16 maj, Kalmar, Kalmar län
- 25 maj, Linköping, Östergötlands län
- 31 maj, Växjö, Kronobergs län
- 4 juni, Göteborg, Västra Götalands län
- 14 juni, Visby, Gotlands län
- 20 juni, Malmö, Skåne län
- 22 juni, Stockholm, Stockholms län
- 17 augusti, Falun, Dalarnas län
- 21 augusti, Gävle, Gävleborgs län
- 24 augusti, Halmstad, Hallands län
- 31 augusti, Umeå, Västerbottens län
- 7 september, Karlstad, Värmlands län
Firande av Sverige 500 år – i Strängnäs och Stockholm
Den 6 juni 2023 uppmärksammades att det på dagen var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige.
Kungen och Drottningen inledde nationaldagsfirandet i Strängnäs och avslutade dagen i Stockholm.
Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm blev detta jubileumsår mer omfattande. H.M. Konungen gav under kvällen även en större nationaldagsmottagning på Nordiska museet för det officiella Sveriges representanter, samt den diplomatiska kåren.
Jubileumsafton på Gripsholms slott
Med Fredrik Lindström som konferencier anordnades en jubileumsafton den 18 augusti med anledning av att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.
Framför Gripsholms slott, på den vackra vattenomgärdade gräsmattan på Slottsholmen bjöd kvällen på en musikalisk, humoristisk resa genom den kedja av händelser som format vårt moderna Sverige.
Artisterna Lisa Nilsson, Lena Philipsson, Solala, Josefin Johansson och Richard Söderberg medverkade och Norrköpings symfoniorkester under ledning av Alexander Hanson förenade det populära med det klassiska, dåtid och nutid.
Utställningar
Under året arrangerades utställningar på Kungl. Slottet och Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm med anknytning till jubileumsåret. Gripsholms slott hade därutöver Gustav Vasa i fokus med bland annat föredrag och fördjupande visningar.
50 år som statschef
Gåvor
Gåvor i samband med H.M. Konungens jubileum
För den som vill ge en gåva i samband med jubileet önskar Kungen att stiftelsen Ungt ledarskap främjas.
Konungens stiftelse Ungt Ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsen bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.
Insamlade medel används till utbildningsanslag för unga ledare.
Skänk en gåva till Konungens stiftelse Ungt Ledarskap
Swish 1236833321
Bankgiro 900-0811
Jubileumsemblemet
Jubileumsemblemet
Med anledning av jubileet togs ett emblem fram för att markera firandet. Emblemet formgavs av Elis Nyström, student vid Kungl. Tekniska högskolan i Stockholm.
Skapandet av jubileumsemblemet
Under våren 2022 utlyste Kungl. Hovstaterna en tävling för att ta fram en symbol för jubileumsåret. Tävlingen riktades till studenter inom grafisk formgivning och design. Vinnare blev Elis Nyström, student vid Kungl. Tekniska högskolan i Stockholm.
Juryn bedömde samtliga bidrag och valde ut tio finalister utifrån kriterierna kreativitet, kommunicerbarhet, användbarhet och relevans. Bidragen hade anonymiserats inför jurybedömningen.
Efter vinsten vidareutvecklade Elis Nyström emblemet, tillsammans med kommunikationsbyrån The Studio, för att anpassa det till användning för en rad aktiviteter och högtidlighållanden under jubileumsåret 2023.
Juryn
I juryn ingick H.K.H. Prins Carl Philip, Parasto Backman, Tom Hedqvist, Henrik Klackenberg, Britta Marakatt-Labba och Jakob Trollbäck.
Möt Elis Nyström
Elis Nyström vann tävlingen att ta fram ett jubileumsemblem till 2023.
Grattis till vinsten! Berätta lite mer om dig själv.
Jag heter Elis Nyström och jag kommer från Gotland. Jag har designat emblemet till Kungens 50-årsjubileum på tronen! Till vardags går jag på KTH och läser design- och produktframtagning.
Hur gick designprocessen till?
Jag började med att skissa med penna och papper, därefter gick jag över till digitala program.
Berätta om emblemet.
Jag ville ha ett modernt emblem uppbyggt med många olika geometriska former. Den gröna stenen symboliserar Kungens intresse för naturen, den blå för Östersjön, purpur är en vanlig kunglig färg och den röda stenen återfinns också i den kungliga kronan. De geometriska formerna ska också associera till konfetti, vilket passar bra när vi har ett firande framför oss!
Pressbild på Elis Nyström finns tillgänglig i Kungl. Hovstaternas bildarkiv
Övriga finalister
(utan inbördes ordning)
- Ava Ahmadi Daghdar, Malmö universitet
- Paloma Demanet, Forsbergs skola
- Emilia Holmqvist, Mittuniversitetet
- Oliver Kolding Palm, Malmö universitet
- Johanna Lundholm, Högskolan Dalarna
- Amanda Sellberg, Högskolan Dalarna
- Signe Svensson, Chalmers Tekniska Högskola
- Henrik Wangsten, Sveriges lantbruksuniversitet
- Anton Åhman, Yrkeshögskolan i Borås
Se övriga finalisters bidrag (pdf) Pdf, 427.1 kB.
Juryutlåtande
"De nio finalisternas bidrag präglas alla av entusiasm och engagemang inför uppgiften. Som förslag till emblem utgör de sinsemellan helt olika grafiska och visuella lösningar.
Några lutar åt det strikt modernistiska, andra slår an en mer romantisk ton, medan somliga representerar en strikt klassisk ingång till ämnet.
Juryn fann svårigheter i flexibilitet hos flera av förslagen, medan det vinnande bidraget upplevdes som både modernt och lättsamt och med potential att möta de många skilda appliceringar som uppgiften kräver."
Tom Hedqvist, jurymedlem och f.d. professor vid Konstfack.