H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Dalarnas län

Falun

(Det talade ordet gäller)

Fru Landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära invånare i Dalarna och Falun

Varmt tack för det fina mottagandet! Drottningen och jag är mycket glada över att vara tillbaka i Dalarna, i Falun, och på detta vackra torg.

Liksom på andra håll i landet har det varit en hektisk tid här, med sanering efter ovädersdagarna i början av augusti. Dalarna drabbades hårt. Vägar ska repareras, skador på byggnader inspekteras och åtgärdas. Det är ett omfattande arbete! Vi vill gärna uttrycka vår medkänsla för alla som på olika sätt har drabbats.

Även för tio år sedan stod jag här på Stora Torget och talade. Då var anledningen ett 40-årsjubileum. I dag är anledningen – inte helt oväntat – ett 50-årsjubileum. Ja, det är 50 år sedan jag efterträdde min farfar som Sveriges statschef och kung. Det är en lång tid. Men ni som är lika års-rika som jag vet också att 50 år går förvånansvärt fort.

När man tänker tillbaka minns man inte minst det som återkommit, det som upprepats. När jag besöker Falun tänker jag därför på all den vintersport som jag har tagit del av genom åren, till exempel skid-VM 2015.

Och Vasaloppet, som körs, år efter år. Det är lika roligt att följa varje gång. Jag har själv åkt, även om det är länge sedan nu. Men, jag är glad att flera andra familjemedlemmar har plockat upp stafettpinnen och åkt något av loppen.

På tal om Vasaloppet fick jag höra om ett fint initiativ som startade för ett par år sedan. ”Den långa vandringen” – en nio mil lång vandring för personer med funktionsvariationer. Från Sälen till Mora. Den svenska naturen tillhör oss alla, och det gläder mig när man gör den tillgänglig för fler.

Från varje del av Sverige kommer sådant som vi ser som ”typiskt svenskt”. I Dalarna, förutom Vasaloppet, finns det mycket sådant. Stugor målade i Falu rödfärg. Orsa spelmän – ja, folkmusik överhuvudtaget. Folkdräkter. Carl Larssons akvareller och Anders Zorns oljemålningar. Och dalahästen, förstås. Ni hör, det finns många exempel!

Och inte att förglömma: Gustav Vasa. Han kom inte från Dalarna, men han kom hit, och mobiliserade en hel armé. Det var en av de saker som ledde till att Sverige blev självständigt. Och det är ju det andra jubileet vi högtidlighåller i år: att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung över Sverige.

Sverige som nation har funnits mycket längre än så, och efter 1523 har Sverige blivit både större och mindre. Men 1523 markerar ändå början på den utveckling som gett oss vårt sammanhållna och välutvecklade land.

Dalarna rymmer mycket av den svenska historien. Men inte bara historien – utan även framtiden. På senare år har flera stora företag etablerat sig här i länet och andra är på gång. Och i takt med att den gröna omställningen fortgår blir skogen allt viktigare. Det centrala är att hitta rätt balans mellan produktion och bevarande. Det vet alla ni som bor i något av Sveriges skogslän.

Ja, det är balansen det hänger på. Balansen mellan att vårda traditioner och att låta dem kompletteras av nya. Balansen mellan att, å ena sidan minnas och lära av historien, å andra sidan blicka framåt och söka lösningar på vår tids problem.

Med de orden vill jag återigen tacka er alla för att ni kommit hit i dag, och för att ni firar den här dagen tillsammans med oss.

Tack!

Till toppen