Kron­prin­sessan delade ut Astrid Lindgren Memorial Award

Vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 2 maj delade Kronprinsessan ut Astrid Lindgren Memorial Award till Laurie Halse Anderson, amerikansk författare av barn- och ungdomsböcker. Vid ceremonin närvarade även kulturminister Parisa Liljestrand.

Kronprinsessan delade ut 2023 års Astrid Lindgren Memorial Award till Laurie Halse Anderson.

Kronprinsessan delade ut 2023 års Astrid Lindgren Memorial Award till Laurie Halse Anderson. Foto: Henric Wauge/SPA

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades av Sveriges regering 2002 och delas årligen ut till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag.

Författaren Laurie Halse Anderson under utdelningen av ALMA-priset.

Författaren Laurie Halse Anderson under utdelningen av ALMA-priset. Foto: Henric Wauge/SPA

Kronprinsessan delade ut årets pris till författaren Laurie Halse Anderson som i sina romaner ger röst åt den unga människan.

Juryns motivering löd:

"I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste."

Läs mer om Astrid Lindgren Memorial Award