Kronprinsessparets Australien­besök avslutat i Sydney

Den 14 och 15 februari besökte Kronprinsessan och Prins Daniel den australiska delstaten New South Wales huvudstad Sydney. Kronprinsessparet genomför under veckan officiella besök i Australien och Nya Zeeland på önskemål av regeringen. Statsrådet Johan Forssell representerar regeringen under resan.

Kronprinsessan och Prins Daniel i Sydneys hamn under transport till flottbasen HMAS Kuttabul.

Kronprinsessan och Prins Daniel i Sydneys hamn under transport till flottbasen HMAS Kuttabul. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Syftet med besöket till Australien är att främja och stärka de bilaterala relationerna med landet samt att främja svenska näringslivsintressen med fokus på områden där det finns särskilt god potential för fördjupat samarbete och handelsutbyte, exempelvis inom hållbart företagande, hälsa och innovation.

Möte med delstatsguvernören

Under tisdagskvällen togs Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet emot av New South Wales delstatsguvernör Margret Beazley i Government House i Sydney.

Delstatsguvernören gav därefter en mottagning för Kronprinsessparet och statsrådet samt representanter för svenskt och australiskt näringsliv.

Kronprinsessparet tillsammans med New South Wales delstatsguvernör Margaret Beazley och Dennis Wilson.

Kronprinsessparet tillsammans med New South Wales delstatsguvernör Margaret Beazley och Dennis Wilson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Symposium om hållbar gruvdrift

Onsdagens morgon arrangerade Business Sweden ett seminarium om hållbar gruvdrift. Under evenemanget besökte Kronprinsessparet utställande svenska företag samt lyssnade till seminariet Sweden-Australia Sustainable Mining Summit där hållbara, säkra och smarta svenska lösningar inom gruvindustrin presenterades. 

Operahuset

Senare under förmiddagen gavs Kronprinsessparet en guidad visning i Sydneys operahus.

Kronprinsessan och Prins Daniel fick en visning av Sydneys operahus under ledning av operahusets chef Louise Herron.

Kronprinsessan och Prins Daniel fick en visning av Sydneys operahus under ledning av operahusets chef Louise Herron. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flottbasbesök

Kring lunchtid besökte Kronprinsessparet och den svenska delegationen flottbasen HMAS Kuttabul i centrala Sydney för samtal kring maritim och regional säkerhet. Under besöket på flottbasen togs Kronprinsessan och Prinsen emot på örlogsfartyget HMAS Adelaide.  

Rear Admiral Christopher Smith berättar för Kronprinsessparet om flottbasen HMAS Kuttabul.

Rear Admiral Christopher Smith berättar för Kronprinsessparet om flottbasen HMAS Kuttabul. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Botaniska trädgården

I Sydneys botaniska trädgård gavs Kronprinsessparet och statsrådet Forssell en guidad visning av parkens särskilda trädgård som hedrar den svenska botanikern Daniel Solander (1733–1782). Kronprinsessparet fick därutöver bese en särskild blomstervägg som är skapad inför nästa veckas World Pride-manifestation i Sydney.

Sjukhusbesök

På Saint Vincent's Hospital fick Kronprinsessparet och den svenska delegationen under eftermiddagen information om samarbeten mellan Sverige och Australien inom hälsosektorn.

Kronprinsessparet mötte landslagsspelarna Katrina Gorry och Charlotte Grant som till vardags spelar fotboll i allsvenska Vittsjö.

Kronprinsessparet mötte landslagsspelarna Katrina Gorry och Charlotte Grant som till vardags spelar fotboll i allsvenska Vittsjö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotbollsmöte

Senare i år står Australien värdar för världsmästerskapen i fotboll. I en park i Sydney mötte Kronprinsessan, Prins Daniel och Johan Forssell under seneftermiddagen Australiens förbundskapten Tony Gustafsson och ett antal spelare.

Kronprinsessparet tillsammans med deltagare vid mottagningen på Contemporary Art Museum i Sidney.

Kronprinsessparet tillsammans med deltagare vid mottagningen på Contemporary Art Museum i Sidney. Foto; Jonas Ekströmer/TT

Mottagning för Australiensvenskar

Kronprinsessparet avslutade besöket i Sydney och Australien med såsom hedersgäster besöka ambassadör Pontus Melanders mottagning för svenskkolonin i Sydney.

Kronprinsessan höll tal vid mottagningen för australiensvenskar.

Kronprinsessan höll tal vid mottagningen för australiensvenskar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under mottagningen, som samlade ett stort antal svenskar, höll Kronprinsessan ett tal i vilket hon bland annat sade:

Vår resa här i Australien går i vänskapens tecken. Dagarna i Canberra och Sydney har visat att relationerna mellan Sverige och Australien är nära och varma. Det är en vänskap under ständig utveckling.

Detta har vi inte minst er i svenskkolonin att tacka för. Era engagemang för näringslivet, för kulturen och för föreningslivet skapar viktiga avtryck som gör en stolt som svensk. Tack!

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan med Sydneys operahus i bakgrunden.

Kronprinsessan med Sydneys operahus i bakgrunden. Foto: Jonas Ekströmer//TT

Officiella besök i Australien och Nya Zeeland

Den 13–18 februari besöker Kronprinsessan och Prins Daniel Australien (13–15 februari) och Nya Zeeland (16–18 februari) tillsammans med statsrådet Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen.


De två besöken äger rum på önskemål av regeringen. Syftet med besöken är att främja och stärka de bilaterala relationerna med Australien och Nya Zeeland.

Läs mer om de officiella besöken

Upptäck mer