Kronprinsessparets Nya Zeelandsbesök avslutas i Hamilton

Den 18 februari avslutades Kronprinsessan och Prins Daniels officiella resa i Nya Zeeland när Kronprinsessparet besökte Hamilton, landets fjärde största stad. Kronprinsessparet har under veckan genomfört officiella besök i Nya Zeeland och Australien på önskemål av regeringen. Statsrådet Johan Forssell representerade regeringen under resan.

I Hamiltons trädgårdar överraskades Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Johan Forssell av en grupp bofasta svenskar som välkomnade den svenska delegationen till staden.

I Hamiltons trädgårdar överraskades Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Johan Forssell av en grupp bofasta svenskar som välkomnade den svenska delegationen till staden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Återvinningsfabrik

I Hamilton inledde Kronprinsessparet och statsrådet dagen med att besöka Saveboard, en fabrik som använder svenska maskiner för att återvinna förpackningar och plastavfall för att producera innerväggar. 

Kronprinsessparet visas runt i Saveboards återvinningsfabrik i Hamilton. I förgrunden statsrådet Johan Forssell och ambassadör Pontus Melander.

Kronprinsessparet visas runt i Saveboards återvinningsfabrik i Hamilton. I förgrunden statsrådet Johan Forssell och ambassadör Pontus Melander. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet och statsrådet Forssell med Hamiltons borgmästare Paula Southgate i den maoriska trädgården i Hamilton Gardens.

Kronprinsessparet och statsrådet Forssell med Hamiltons borgmästare Paula Southgate i den maoriska trädgården i Hamilton Gardens. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hamiltons trädgårdar

I Hamiltons trädgårdar togs Kronprinsessparet och statsrådet emot av Hamiltons borgmästare Paula Southgate. Under besöket i parken, som består av 17 tematiska trädgårdar, fick Kronprinessparet bland annat bese den maoriska trädgården.

Mejeriproducent

Under eftermiddagen besökte Kronprinsessparet och statsrådet Forssell Marphona Diary Farm för en orientering kring den nyzeeländska mejerisektorn.

På gården används svensk utrustning i form av en mjölkmaskin som mjölkar korna.

Officiella besök i Nya Zeeland och Australien

Den 13–18 februari besöker Kronprinsessan och Prins Daniel Australien (13–15 februari) och Nya Zeeland (16–18 februari) tillsammans med statsrådet Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen.


De två besöken äger rum på önskemål av regeringen. Syftet med besöken är att främja och stärka de bilaterala relationerna med Australien och Nya Zeeland.

Läs mer om de officiella besöken

Upptäck mer