H.K.H. Kronprinsessans tal vid svenska ambassadens mottagning för svenskkolonin i Sydney med anledning av det officiella besöket till Australien

Contemporary Art Museum, Sydney, Australien

(Det talade ordet gäller)

Herr ambassadör,

Herr statsråd,

Mina damer och herrar,

Kära barn och ungdomar

Tack för det fina mottagandet! Vad roligt att ni är så många som är här i kväll. Det är långt hem till Sverige härifrån, men när man blir välkomnad på det här sättet, av sina landsmän, då känner man sig hemma – oavsett var i världen man befinner sig.

Inledningsvis vill jag skicka en hälsning till er alla från Hans Majestät Konungen. Min far firar i år 50 år på tronen och under den tiden har han besökt Australien vid ett flertal tillfällen. Kungen har många varma minnen härifrån och sänder sina varmaste hälsningar till den australiska svenskkolonin.

För Prins Daniel och mig är det dock den första gemensamma resan till detta stora land och denna kontinent. Och som vi har sett fram emot den och som vi har sett fram emot att få träffa er!

Jag förstår att det också är en av de första gångerna som ni i denna stora grupp träffas sedan vi för tre år sedan tvingades ställa om våra liv.

Jag hoppas att det blir många kära återseenden här i kväll och förhoppningsvis kan det även knytas nya vänskapsband.

Vår resa här i Australien går i vänskapens tecken. Dagarna i Canberra och Sydney har visat att relationerna mellan Sverige och Australien är nära och varma. Det är en vänskap under ständig utveckling. Detta har vi inte minst er i svenskkolonin att tacka för. Era engagemang för näringslivet, för kulturen och för föreningslivet skapar viktiga avtryck som gör en stolt som svensk. Tack!

Vi har fått möjlighet att uppleva flera spännande saker under vårt besök. Vi har fått ta del av det vackra landet, men också den snabba utvecklingen och det dynamiska näringslivet. Vi har även med egna ögon fått se de utmaningar som finns, såsom skogsbränder och dess skadeverkningar. Vi har uppmärksammats på de risker som finns för att Australiens unika biologiska mångfald ska ta skada.

Jag vet att många av er är engagerade i att möta de utmaningar vi står inför. Det är en möjlighet och det är en nödvändighet. Tack för det ni gör, i det stora och i det lilla.

Herr ambassadör,

ärade gäster!

Vi är alla så glada för möjligheten att möta er här. Er närvaro i Australien bidrar till att stärka banden mellan våra två länder och för det vill jag framföra mitt varmaste tack.

Nu ser vi fram emot en trevlig kväll tillsammans.

Tack!