Kronprinsessan besökte Kenya
Den 21-25 november besökte Kronprinsessan Kenya. Delar av programmet genomfördes tillsammans med Kronprinsen av Norge samt representanter från FN:s utvecklingsprogram (UNDP).
I Kenya genomförde Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge en rad olika fältbesök där UNDP visar hur de arbetar i frågor som gäller avfallshantering, bevarande av biologisk mångfald, ekonomisk utveckling och demokratifrågor.
De två tronföljarna följdes åt av representanter från UNDP, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, statssekreterare Diana Janse, det norska statsrådet Anne Beathe Tvinnereim samt handelsdelegationer från Sverige, Norge och Kenya.
Lewa - 25 november
Den 25 november besökte Kronprinsessan naturreservatet Lewa i norra Kenya. Området är just nu drabbat av den värsta torkan på 40 år vilket påverkar invånare, samhällen och djurlivet. På plats fick Kronprinsessan träffa representanter från Northern Rangelands Trust som får stöd av Sveriges regering för att möta de utmaningar som torkan för med sig.
På eftermiddagen besökte Kronprinsessan den skolverksamhet som stiftelsen Gundua bedriver i Lewa, och som Kronprinsessan är beskyddare för.
Vid besöket invigde Kronprinsessan ett nytt hem för skolflickor. Vid invigningen höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:
What I want for you, is that this new dormitory – your new dormitory – will be a place where every girl can feel safe, included and supported by her friends. A place where you will take care of each other, so that friendship and knowledge can grow, together.
H.K.H. Kronprinsessan
Nairobi – 24 november
Kronprinsessan inledde den fjärde dagen av besöket i Kenya med ett frukostmöte tillsammans med Inger Andersen, vd för FN:s miljöprogram UNEP.
På förmiddagen hade Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge ett bilateralt möte med Kenyas vicepresident Rigathi Gachagua.
Därefter närvarade tronföljarna i ett näringslivsseminarium arrangerat av Business Sweden och Innovation Norge, där ett trettiotal företag medverkade. I samband med seminariet höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:
Whether our friends are next door, like Norway, or thousands of miles away, like Kenya, we like to team up, learn from each other and do things together. (…)
In tackling the challenges that we all face, innovative solutions will be critical. Innovation and research are essential. Sweden is ready to team up to make it happen. Together.
H.K.H. Kronprinsessan
De två tronföljarna besökte sedan företagens montrar och fick möjlighet att samtala med företagsledare. Seminariet avslutades med rundabordssamtal på temat ”Det digitala och innovativa Afrika”.
Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge invigde därefter det nya gemensamma kontoret för Business Sweden och Innovation Norge i byggnaden One Africa Place. Tronföljarna fick där en rundvisning av lokalerna och träffade personal från de båda organisationerna som ska arbeta där.
Kronprinsessans program fortsatte med ett besök på Scania tillsammans med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Kronprinsessan och statsrådet deltog där i den officiella invigningen av Scania East Africa.
Vid Health Care Global (HCG) Cancer Center på MP Shah hospital invigde Kronprinsessan en ny strålkanon för behandling av cancertumörer och fick en demonstration av den ny tekniken.
På kvällen närvarade Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge vid en mottagning på den svenska ambassadörens residens i Nairobi. Vid mottagningen deltog ca 300 företagsrepresentanter.
As we return to Stockholm and Oslo, we do so with a deeper understanding of the challenges facing this country and region. But also with a strong feeling of hope, inspired by the dynamic youth of Kenya and their leadership.”
H.K.H. Kronprinsessan
Kwale - 23 november
Den 23 november reste Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge till distriktet Kwale i södra Kenya. Där togs de emot av guvernör Fatuma Achani. Vid besöket fick de information om hur lokala myndigheter tillsammans med UNDP arbetar för att utveckla lokal demokrati, samt vikten av hållbar utveckling.
Därefter besökte de två tronföljarna en mangroveskog och projektet Mikoko Pamoja (mangrove tillsammans) som syftar till att bevara och nyplantera mangroveskog. Representanter från UNDP och lokala medarbetare berättade om projektet och de positiva sidoeffekter det fört med sig i form av bättre miljö, förutsättningar för lokala fiskare samt arbetstillfällen inom ekoturism.
Dagen avslutades med en officiell middag arrangerad av UNDP. Vid middagen fick de två tronföljarna information om hur Kenya arbetar med att nå de globala hållbarhetsmålen.
Nairobi – 22 november
Det gemensamma programmet för Kronprinsessan av Sverige och Kronprinsen av Norge i Kenya inleddes på FN:s huvudkontor i Nairobi. De två tronföljarna är sedan tidigare engagerade i frågor som rör FN:s arbete med hållbarhet och global fattigdom: Kronprinsessan som ambassadör emerita för FN:s globala mål och Kronprinsen som UNDP:s goodwill-ambassadör.
Under förmiddagen samtalade två tronföljarna med lokala medarbetare på FN-kontoret samt deltog vid lanseringen av en rapport om plastföroreningar i Kenya.
Kitengela avfallsanläggning
På eftermiddagen besökte de två tronföljarna Kitengela avfallsanläggning utanför Nairobi. Vid anläggningen arbetar UNDP tillsammans med lokala organisationer för att minska plastföroreningar.
På plats fick de två tronföljarna samtala med grundarna bakom en app skapad av UNDP som fungerar som ett verktyg för avfallshantering samt en källa till information om återvinning och avfallshantering. Under besöket samtalade de dessutom med sopplockare som livnär sig på att samla in, sortera och återvinna plastavfall. Sopplockarna ingår i en informell sektor som har vuxit fram i avsaknad av offentliga system för avfallshantering.
Kvällsmottagning
På kvällen närvarade Kronprinsessan och Kronprinsen vid en mottagning arrangerad av UNDP. Inbjudna var internationella utvecklingspartners till UNDP, FN-anställda i Kenya samt representanter från den privata sektorn, organisationer och civilsamhället.
Vid mottagningen höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:
I would like to recall the five P’s of the 2030 Agenda: People, Prosperity, Planet, Peace and Partnerships. While these are all valuable guiding elements for our continued work here in Kenya and globally, there remains no doubt in my mind that people are at the centre of everything we want to achieve. It is only by engaging with people and by empowering people that we will see transformative change.
H.K.H. Kronprinsessan
Nairobi - 21 november
Första dagen i Kenya, måndagen den 21 november, inledde Kronprinsessan med att besöka svenska ambassaden i Nairobi. Där fick Kronprinsessan en rundvandring och möjlighet att samtala med ambassadens medarbetare. På kvällen närvarade Kronprinsessan vid en mottagning på ambassaden tillsammans med svenskar som bor och arbetar i Kenya.
Vid mottagningen höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:
Väldigt många av er som är här ikväll är med och bidrar till en positiv och hållbar utveckling. Vare sig ni verkar inom FN-systemet eller i civilsamhället, som entreprenörer eller i andra roller.
Er närvaro här bidrar också till att stärka banden med Kenya, ett land som är viktigt för Sverige sedan länge. För det vill jag framföra ett varmt tack.
H.K.H. Kronprinsessan
FN:s utvecklingsprogram UNDP
- UNDP leder FN:s arbete med att bekämpa orättvisor som orsakas av fattigdom, ojämlikhet och klimatförändringar. Tillsammans med ett nätverk av experter och partners i 170 länder stöttar UNDP nationer med att bygga integrerade och hållbara lösningar för både människor och planeten.
- UNDP Sverige arbetar för att stärka partnerskapet mellan Sverige och UNDP, samt öka människors kunskap och engagemang för FN:s arbete och de globala målen för hållbar utveckling.
- Kronprinsessan är ambassadör emerita för FN:s globala mål och har i den rollen ett särskilt fokus på hållbarhet samt havs- och fiskefrågor. Kronprinsen av Norge har varit UNDP:s goodwillambassadör sedan 2003, med ett särskilt engagemang för att bekämpa global fattigdom.