H.K.H. Kronprinsessans hälsningsanförande vid mottagning för svenska medborgare vid svenska ambassadörens residens

Nairobi, Kenya

(Det talade ordet gäller)

Fru ambassadör,
Mina damer och herrar!

Tack för det fina mottagandet. Vad roligt att ni är så många som är här ikväll! När man blir välkomnad på det här sättet, av sina landsmän, då känner man sig hemma – var man är i världen.

Ambassaden i Nairobi är en av de största svenska ambassaderna i världen. Och ni är en mångfacetterad och dynamisk svenskkoloni. Jag har förstått att det här är första gången ni samlas här på ambassaden sedan pandemin bröt ut. Det blir säkert många kära återseenden här ikväll. Och förhoppningsvis knyts det också många nya vänskaper!

Själv ser jag verkligen fram emot årets allra första luciatåg! Det blir en stämningsfull start på några intensiva och innehållsrika dagar här i Kenya, både här i Nairobi och ute i landet.

Det har faktiskt gått hela 13 år sedan jag var här i landet senast. På den tiden har det hunnit hända enormt mycket! Jag tänker till exempel på reformer för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Ett växande entreprenörskap. Och nya lösningar för att skydda den biologiska mångfalden.

Det finns många fler exempel på framsteg. Min poäng är, att väldigt många av er som är här ikväll är med och bidrar till en positiv och hållbar utveckling. Vare sig ni verkar inom FN-systemet eller i civilsamhället, som entreprenörer eller i andra roller.

Er närvaro här bidrar också till att stärka banden med Kenya, ett land som är viktigt för Sverige sedan länge. För det vill jag framföra ett varmt tack.

Fru ambassadör, medarbetare vid ambassaden, ärade gäster! Jag är så glad för möjligheten att möta er här ikväll. Tack!