H.M. Konungens jultal 2021

På juldagen, den 25 december, höll Kungen traditionsenligt sitt jultal i Sveriges Radio och Sveriges Television. Årets jultal sändes från Kungl. Slottet.

H.M. Konungens jultal år 2021 sändes från Kungl. Slottet.

H.M. Konungens jultal år 2021 sändes från Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

I årets jultal sade Kungen bland annat:

Forskningen räddar och förlänger människoliv. Jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet. Om jag får hoppas på något av framtiden, så är det just det, att fler unga människor i vårt land ska ägna sin kraft och kreativitet åt att ytterligare driva vetenskapen – och hela vårt samhälle – framåt.

H.M. Konungen

Om H.M. Konungens jultal

Kungen höll sitt första jultal i radio 1972, då som kronprins. Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. År 2007 sändes talet för första gången även i Sveriges Television.

Enligt Sveriges Radios arkivuppgifter hölls det första jultalet till svenskar i utlandet 1933 av Arthur Engberg. 1938 höll prins Wilhelm tal till svenskar i utlandet på både svenska och engelska. Kung Gustaf VI Adolf höll sitt första jultal till svenskar i utlandet 1951 och därefter 1957, 1964, 1966 och 1969. Prins Bertil höll talet till svenskar i utlandet 1955.

Läs Kungens tidigare jultal