Nationaldagen 2021

Söndagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag. Med anledning av pandemin var även 2021 års nationaldagsfirande begränsat. Under dagen höll Kungen ett tv-sänt tal från Kungliga slottet. Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade vid nationaldags­firandet på Skansen i Stockholm.

Kungaparet, Kronprinsessparet, talmansparet och statsministerparet vid Arméns musikkårs framförande av Svenska arméns stora tapto på Logården under nationaldagskvällen.

Kungaparet, Kronprinsessparet, talmansparet och statsministerparet vid Arméns musikkårs framförande av Svenska arméns stora tapto på Logården under nationaldagskvällen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Söndagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag. Med anledning av pandemin var även 2021 års nationaldagsfirande begränsat. Under dagen höll Kungen ett tv-sänt tal från Kungliga slottet. Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade vid nationaldags­firandet på Skansen i Stockholm.

Kronprinsessfamiljen fotograferade utanför Haga slott.

Kronprinsessfamiljen fotograferade utanför Haga slott. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Flagghissning och medaljförläningar

Kl. 8.00 hissades flaggan på Kungliga slottet samt på många andra platser i Sverige.

Samtidigt offentliggjordes vilka personer som H.M. Konungen denna nationaldag beslutat ska tilldelas kungliga medaljer.

DD.MM. Konungen och Drottningen fotograferade i samband med Kungens tv-sända tal från Kungliga slottet.

DD.MM. Konungen och Drottningen fotograferade i samband med Kungens tv-sända tal från Kungliga slottet. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Tal från Slottet

Även i år höll Kungen, i närvaro av Drottningen, ett tv-sänt tal från Logården nedanför Kungliga slottet.

I sitt tal sade Kungen bland annat:

I dag, på nationaldagen, har vi återigen hissat vår blågula flagga. Den främsta symbolen för vårt land. Den kan ha olika innebörd för var och en av oss. För mig personligen står flaggan för tradition och gemenskap – men också för optimism och framtidstro.

Nu är vi många som ser fram emot den ljusa svenska sommaren och mot att snart kunna mötas som vanligt igen. Vi längtar efter att vara tillsammans – på arbetsplatser och i föreningslivet, på gator och torg och i olika gudstjänstlokaler.

Och när det sker, när vi lämnar våra isolerade bubblor, då hoppas jag att vi gör det

- med tacksamhet för de uppoffringar som gjorts
- med förnyade krafter
- och med en bergfast tro på Sveriges framtid!

H.M. Konungen

Kronprinsessan och Prins Daniel på Skansen.

Kronprinsessan och Prins Daniel på Skansen. Foto: Mattias Hellström/SPA

Kronprinsessparet på Skansen

Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade under kvällen vid nationaldagsfirandet på Skansen. Under firandet, som också sändes i SVT, deltog Kronprinsessan i utdelningen av fanor till olika föreningar. Kronprinsessan avslutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Arméns stora tapto

Nationaldagsfirandet avslutades med Arméns musikkårs framförande av Svenska arméns stora tapto på Logården i närvaro av Kungaparet, Kronprinsessparet, talmansparet och statsministerparet.

Arméns musikkår framför tapto, vilket avslutar nationaldagssändningen i Sveriges Television.

Arméns musikkår framför tapto, vilket avslutar nationaldagssändningen i Sveriges Television. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Arméns musikkår.

Arméns musikkår. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen tackar regementstrumslagare David Lindberg för väl genomfört tapto.

Kungen tackar regementstrumslagare David Lindberg för väl genomfört tapto. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessfamiljen i ett fotografi offentliggjort på nationaldagens morgon.

Kronprinsessfamiljen i ett fotografi offentliggjort på nationaldagens morgon. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.

Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.

Läs mer på Stiftelsen Sveriges nationaldags webbplats