Kronprinsessan samtalade med UD-medarbetare

Fredagen den 26 mars hade Kronprinsessan ett digitalt möte med personal som just nu går diplomat-, utrikesadministratörs- eller assistentprogrammen på UD.

Kronprinsessan i ett digitalt möte med UD-medarbetare.

Kronprinsessan i ett digitalt möte med UD-medarbetare. Foto: Kungl. Hovstaterna

Programmen förbereder deltagarna för tjänstgöring i utrikesförvaltningen, det vill säga på UD i Stockholm eller vid svenska ambassader, representationer och konsulat utomlands.

Under mötet delade Kronprinsessan med sig av erfarenheter från officiella resor och besök utomlands.

Kronprinsessan talade därutöver bland annat om vikten av det arbete de opolitiska tjänstemännen i myndigheter och departement utför.

Under videomötet fick kursdeltagarna även möjlighet att ställa frågor till Kronprinsessan.

Ett nära samarbete

Utrikesförvaltningen och dess medarbetare är centrala för att Kungen och Kronprinsessan ska kunna utföra sina uppgifter som statschef och tronföljare. Samarbetet mellan Hovet och UD är brett och går långt tillbaka i tiden.

Visste du till exempel att:

  • Svenska ambassadörer utses av regeringen men är officiellt ”Konungens av Sverige utomordentlige och befullmäktigade ambassadör”?
  • Kungaparets statsbesök och Kronprinsessparets officiella besök utomlands planeras och genomförs i samverkan med utrikesförvaltningen?
  • Kungen som kronprins tillbringade tid på ambassaden i London och FN-delegationen i New York?
  • Kronprinsessan under sin utbildning följde arbetet på ambassaderna i Washington D.C. och Peking samt FN-delegationen i New York?
  • Kronprinsessan gick UD:s diplomatprogram 2006–2007?

Om utrikesförvaltningen

Utrikesdepartementet är det största av Regeringskansliets elva departement. Till UD hör drygt 100 utlandsmyndigheter – ambassader, representationer, delegationer och konsulat – som tillsammans med UD utgör utrikesförvaltningen.

Läs mer om diplomatprogrammet
Läs mer om utrikesadministratörsprogrammet