Kronprinsessparet fick presentation av ECMO-vård på Karolinska universitets­sjukhuset

Onsdagen den 30 september besökte Kronprinsessan och Prins Daniel ECMO-centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Kronprinsessparet i samtal med Lars Falk, chef vid ECMO-centrum, och specialistsjuksköterska Mia Persson i de helt nya lokalerna som ännu ej har patienter.

Kronprinsessparet i samtal med Lars Falk, chef vid ECMO-centrum, och specialistsjuksköterska Mia Persson i de helt nya lokalerna som ännu ej har patienter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

ECMO-centrum är Sveriges enda helt dedikerade resurs för intensivvård med hjärt-lung-maskin. ECMO står för Extra Corporeal Membran Oxygenering och innebär att man syresätter blodet via en konstgjord lunga med hjälp av en hjärt-lung-maskin.

ECMO-centrum är en del av Astrid Lindgrens barnsjukhus, men tar emot och transporterar även vuxna patienter.

Medverkade under besöket gjorde sjukhusdirektör Björn Zoëga, Svante Norgren, temachef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Lars Falk, chef vid ECMO-centrum samt specialistsjuksköterska Mia Persson.

Tidigare under pandemin genomförde Kronprinsessparet ett besök på Karolinska universitetssjukhuset och mötte även då ECMO-medarbetare.

Björn Zoëga, Mia Persson, Lars Falk och Svante Norgren tog emot Kronprinsessparet.

Björn Zoëga, Mia Persson, Lars Falk och Svante Norgren tog emot Kronprinsessparet. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kungafamiljen och covid-19-pandemin

Kungafamiljen är angelägen om att visa sitt stöd för de insatser som görs i olika delar av samhället för att bekämpa covid-19-pandemin.

Genom samtal, digitala möten och besök informerar sig Kungafamiljen om hur pandemin påverkar Sverige.

Besök planeras utifrån rådande rekommendationer och med en strävan att inte i onödan ta verksamheternas tid och resurser i anspråk.