Kronprinsessparet besökte Danmark med svensk näringslivsdelegation

Den 16–18 september besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Danmark tillsammans med en större svensk näringslivs­delegation. Kronprinsessparets värdar under besöket var Kronprinsen och Kronprinsessan av Danmark.

De svenska och danska tronföljarparen på Rådhuspladsen i Köpenhamn.

De svenska och danska tronföljarparen på Rådhuspladsen i Köpenhamn. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

2017 besökte Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary Sverige tillsammans med en dansk näringslivsdelegation. Två år senare gjorde nu det svenska Kronprinsessparet ett motsvarande besök i Köpenhamn. Statsrådet Lena Hallengren representerade regeringen under besöket.

Besök på svenska residenset

Besöket i Danmark inleddes under måndagen på svenska residenset. På plats bjöd ambassadör Frederik Jörgensen Kronprinsessparet och näringslivsdelegationen till en välkomstmottagning.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren vid välkomstmottagningen på svenska residenset i Köpenhamn.

Kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren vid välkomstmottagningen på svenska residenset i Köpenhamn. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Senare under kvällen gav Kronprinsparet en privat middag på Amalienborgs slott.

Det danska Kronprinsparet gav under måndagskvällen en privat middag för Kronprinsessparet i Frederik VIII:s palæ på Amalienborgs slott.

Det danska Kronprinsparet gav under måndagskvällen en privat middag för Kronprinsessparet i Frederik VIII:s palæ på Amalienborgs slott. Foto: Frederik Nellemann Linde/Kongehuset

FN-byen

Under tisdagens morgon besökte Kronprinsessparet, Kronprinsparet, statsrådet och den svenska delegationen FN-byen. I lokalerna har 11 av FN:s fackorgan kontor.

Under besöket togs gästerna emot av Grete Faremo, Executive Director vid UNOPS (FN:s kontor för projekttjänster). De träffade också representanter för UNHCR (FN:s flyktingorgan) och UNDP (FN:s utvecklingsprogram). Cirka 1.500 personer arbetar i byggnaden.

Kronprinsessan håller tal i samband med besöket i FN-byen.

Kronprinsessan håller tal i samband med besöket i FN-byen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Temat för besöket var ”Innovation Partnerships with the UN to accelerate the SDG’s”. Under besöket höll Kronprinsessan ett tal:

Ladies and gentlemen, 2030 is not far away. If we are to deliver on the Sustainable Development Goals, we need companies that are not just adapting to change, but leading it. We need companies with the will and the skill to make a true difference. And we need a closer co-operation between the UN system and private enterprise. (…) It is my sincere hope that this visit may be a starting point for new and productive partnerships for a better, more sustainable future!

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan och Kronprins Frederik under besöket i FN-byen.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik under besöket i FN-byen. Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Industritoppmöte

Under eftermiddagen fortsatte besöket när man tog sig till DR:s konserthus för att där närvara vid Dansk Industris toppmöte.

Temat i år är ”Green Transition” och syftet är att diskutera hur företag, politiker och medborgare kan samarbeta för att uppnå tillväxt och hållbarhet för att skapa en grön framtid.

Kronprinsessan håller tal vid Dansk Industris toppmöte.

Kronprinsessan håller tal vid Dansk Industris toppmöte. Foto Jonas Ekströmer/TT

Under mötet höll Kronprinsessan ett tal:

Mina damer och herrar. Sverige och Danmark är inte bara grannar. Vi är familj. Precis som i alla familjer finns det ett mått av konkurrens oss emellan. Och så ska det vara! Vi sporrar varandra. Vi lär av varandra. Men framför allt är vi starka tillsammans. (...)

Om vi ska fortsätta leda utvecklingen, och vara kvar i fronten, då har vi inte råd att slå oss till ro. För då kommer någon annan snart att köra om oss. Som relativt små länder behöver vi i stället växla upp. Och ta alla chanser att vässa oss genom samarbete. Tillsammans kan vi inspirera andra länder. Och erbjuda nordiska lösningar runt om i världen.

H.K.H. Kronprinsessan

Från den svenska näringslivsdelegationen höll Martin Lundstedt, CEO Volvo Group, därefter ett anförande.

Dansk Industri är den danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.

Kronprinsessparet och Kronprinsparet anländer till mottagningen på HMS Nyköping.

Kronprinsessparet och Kronprinsparet anländer till mottagningen på HMS Nyköping. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Mottagning på HMS Nyköping och efterföljande middag

Under kvällen närvarade Kronprinsessparet, Kronprinsparet, statsrådet, delegationen och andra inbjudna gäster vid en mottagning ombord på HMS Nyköping. Med anledning av det svenska besöket hade fartyget lagt till precis nedanför Amalienborg.

Efter mottagningen stod det svenska ambassadörsparet värdar för en middag i det svenska residenset.

Kronprinsessparet och Kronprinsparet tillsammans med det svenska ambassadörsparet vid mottagningen på residenset.

Kronprinsessparet och Kronprinsparet tillsammans med det svenska ambassadörsparet vid mottagningen på residenset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Affärsforum och besök på värmekraftverk

Onsdagen den 18 september avslutades Kronprinsessparets besök i Köpenhamn. På morgonen närvarade Kronprinsessparet och Kronprinsparet av Danmark vid ett svensk-danskt affärsforum i Dansk Industris huvudkontor på Rådhuspladsen.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik vid besöket på Dansk Industris huvudkontor.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik vid besöket på Dansk Industris huvudkontor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet och det danska Kronprinsessparet vid ett affärsforum på Dansk Industris huvudkontor.

Kronprinsessparet och det danska Kronprinsessparet vid ett affärsforum på Dansk Industris huvudkontor. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I samma byggnad fick tronföljarparen också besöka House of Green för att att se danska innovationslösningar för grön omställning och hållbarhet. Kronprins Frederik är beskyddare av verksamheten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därefter genomfördes ett besök i Øksnehallen i Kødbyen. Där arrangeras just nu Tech BBQ – en av Skandinaviens största innovationskonferenser som har som mål att stärka och stötta det nordiska innovationsekosystemet.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik vid besöket på värmekraftverket Amager Bakke.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik vid besöket på värmekraftverket Amager Bakke. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under eftermiddagen åkte Kronprins Frederik och Kronprinsessan Victoria till kraftverket Amage Bakke. På taket till kraftverket har man anlagt en konstgjord skidbacke. Anläggningen har även utrymme för vandring och klättring.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik på kraftverkets tak som rymmer en skidbacke.

Kronprinsessan och Kronprins Frederik på kraftverkets tak som rymmer en skidbacke. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Samtidigt befann sig Kronprinsessan Mary och Prins Daniel på Rigshospitalet. På plats gavs en presentation och rundvandring i ”Börneriget” – ett nytt, avancerat barnsjukhus, som öppnar 2020 och kommer erbjuda nya innovativa behandlingar av barn, gravida och deras familjer.

Kronprinsessan Mary och Prins Daniel besökte Rigshospitalet med bland andra statsrådet Lena Hallengren.

Kronprinsessan Mary och Prins Daniel besökte Rigshospitalet med bland andra statsrådet Lena Hallengren. Foto: SPA