H.K.H. Kronprinsessans tal vid mottagning för svensk­kolonin i San Francisco

Norska sjömanskyrkan, San Fransisco, USA

(Det talade ordet gäller)

Herr statsråd,
Herr ambassadör,
Fru generalkonsul,
Herr församlingsherde,
Mina damer och herrar,
Kära barn och ungdomar,
Dear friends of Sweden!

I know that some of you don’t fully master the Swedish language – yet! –, so let me begin by saying a few words in English.

For Prince Daniel and me it is a great joy to once again be back in California and the Bay area. Having the opportunity to visit the USA – a close partner and friend of Sweden – which we share deep historical, cultural, and personal ties with is always exciting and educational. Thank you for receiving us!

Mina damer och herrar!

Kalifornien ligger som sagt min make och mig varmt om hjärtat. Vi har flera gånger tidigare varit här i både officiella och privata sammanhang. Men jag tror aldrig att vi har följts av en så pass stor delegation som denna gång.

Med oss på resan är nämligen representanter för regering, myndigheter, akademi och näringsliv. Den stora gruppen visar på vilken unik och viktig plats Kalifornien är för Sverige.

Sverige och USA är båda globala ledare inom innovation. Och just Kalifornien är en unik samlingsplats för innovation och teknisk utveckling. Denna plats har en framstående roll i den gröna omställningen – som är så viktig och betydelsefull för oss alla.

Mina damer och herrar!

Under denna resa har jag också den stora glädjen att officiellt inviga Sveriges nya generalkonsulat i San Francisco. Jag vet att denna nya utlandsmyndighet är mycket efterlängtad av många av er. Generalkonsul Anna Lekvall och hennes team kommer att vara mycket viktiga – inte bara i att utfärda passhandlingar till tusentals svenskar i området – utan att i stort stärka det svensk-amerikanska samarbetet ytterligare. Vi önskar dem stort lycka till i arbetet!

Mina damer och herrar!

I denna kyrka har svenskar firat gudstjänst sedan 50-talet. Det är inte svårt att förstå varför många av er har valt att göra soliga Kalifornien till ert hem. Men det känns samtidigt tryggt att ni har denna mötesplats för att kunna ”komma hem” – trots att ni är långt hemifrån.

När Prins Daniel och jag genomför officiella besök i utlandet sätter vi särskilt stort värde på att få träffa den lokala svenskkolonin. Ni utlandssvenskar är alla ambassadörer för vårt land och ni är alla viktiga pusselbitar i arbetet att stärka banden länder emellan.

Det är också min förhoppning att denna mottagning genererar kära återseenden och att några av er kanske får möjlighet att knyta nya vänskapsband.

Ladies and gentlemen,

With these words I would like to thank you once again for the very warm welcome we have received here today.

Tack!