H.M. Konungens tal vid invigningen av Wisdome Stockholm och Tekniska museets 100-årsjubileum

Tekniska museet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Statsrådet,
Mina damer och herrar,

Vilken ingenjörskonst!

Framtidens teknik är här, både i form av visualiseringstekniken som jag är mycket nyfiken på att få se och uppleva och genom byggandet av denna fina träkonstruktion. Som ju dessutom binder stora mängder koldioxid under hela sin långvariga existens!

I skogen säger man ju ibland Från planta till planka. Kanske måste vi efter idag lägga till ett steg till i den frasen: Från planta till planka till planeterna!

Men låt oss för ett ögonblick titta tillbaka. Det vi kan avnjuta i dag är något som grundlades för många år sedan. De träd som använts för att bygga denna dom bakom mig planterades för nästan 80 år sedan i Värmland. Och träden som utgör grunden för pelarna här inne och taket ovanför oss, planterades i Savolax i Finland.

För 80 år sedan pågick ett brinnande världskrig. Men där och då fanns människor som trodde på framtiden och satte plantorna. De visste att de själva aldrig skulle se träden avverkas, men de sådde ett frö för framtiden. I dag skördar vi frukterna av deras arbete och vi kan använda träråvaran till ett makalöst teknik- och bygg­projekt som imponerar på många, även utanför Sveriges gränser.

På samma sätt är det med allt ni här på Tekniska museet skapat under 100 år. Många unga flickor och pojkar har imponerats av det ni visar upp här. Och jodå, det ska jag villigt erkänna, jag tillhör en av dessa pojkar! Under min uppväxt var jag här flera gånger och byggde olika modeller under ledning av museets förste chef Torsten Althin. Jag är fortsatt imponerad av det ni gör!

Många flickor och pojkar blir också inspirerade! Besöket här leder till nyfikenhet på teknik och de naturvetenskapliga ämnena i skolan och kanske till egna – mer eller mindre framgångsrika – experiment hemma.

Så småningom leder det till högre studier och så har de nyfikna barnen blivit framtidens forskare. Vi vet inte idag hur högt dessa ståtliga mänskliga furor växer – kanske några når ända ut i rymden.

Men det vi med säkerhet vet är att ni på museet sår frön med samma tro på framtiden som de som planterade träden för 80 år sedan.

Avslutningsvis så känner jag faktiskt själv en särskild närhet till det vi ser idag. Förra sommaren besökte jag Gruvöns sågverk och tittade på när några av trätrianglarna med fin teknik sattes ihop till hexagonerna bakom oss.

Och jag råkar själv vara jämngammal med plantorna som till slut blev denna fantastiska konstruktion. Och vem vet, kanske jag åkt förbi dem i Värmland eller promenerat i skogarna och sett dem växa sig större och större.

Inte hade jag eller någon annan en aning om vad träden skulle användas till en dag i framtiden – men vi visste nyttan av kontinuiteten och vårt rika skogsbruk. Någon planterade skogen, någon gallrade den och skötte om den.

Framtiden skapas inte genom vad som händer om några år – utan av de frön vi sår idag!

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till alla som bidragit till detta projekt och till denna plats.

Med detta är det dags att inleda Tekniska museets 100-årsjubileum och inviga Wisdome Stockholm. Och klippa bandet!

Till toppen