H.K.H. Kronprinsessans tal vid adventskaffe på Svenska kyrkan i London

Svenska kyrkan, London

(Det talade ordet gäller)

Så roligt att se så många här idag. Prins Daniel och jag har haft mycket bra dagar här i London med omnejd!

Det är med stor glädje vi är i Storbritannien, som ju är ett av Sveriges viktigaste samarbetsländer. Det märks inte minst här i London, där det bor lika många svenskar som i en medelstor svensk stad.

Storbritannien har mycket att erbjuda och det är lätt att inse varför så många svenskar har valt att göra landet till sitt hemland.

Jag har själv haft möjligheten att bo utomlands och det är fina minnen jag bär med mig än idag. Samtidigt så fanns det för mig alltid en stark längtan till Sverige och till nära och kära. Den känslan är ofta starkare när dramatiska händelser och skeenden präglar vår värld. Så är det just nu. Det är en allvarsam tid och vårt land står inför den största säkerhetspolitiska förändringen på över 200 år med det kommande Nato-inträdet.

I tider som dessa vill Prins Daniel och jag verkligen tacka för det arbete som utförs av Svenska Kyrkan. Både för svenskar – och med svenskar som bor här i Storbritannien.

Vissa av er representerar Sverige formellt, andra representerar Sverige genom att främja svenskt näringsliv, kultur, idrott och utbildning. Flera av er har andra viktiga roller, både för anhöriga och för Sverige och det svenska. Just idag sker det genom att erbjuda glögg, pepparkakor och svenska jultraditioner. Det skapar trygghet och samhörighet.

Den stora närvaron av svenskar bidrar till att stärka banden mellan Sverige och Storbritannien i bredare bemärkelse och utveckla relationen ytterligare.

Och nu får den riktige ambassadören ursäkta, men ni är faktiskt alla ambassadörer för Sverige – och för det vill jag framföra mitt varmaste tack.

Till toppen