H.M. Konungens tal i samband med utdelningen av priset till Årets Nybyggare 2023

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Varmt välkomna till Kungliga slottet och Bernadottebiblioteket.

Jag har idag den stora glädjen att dela ut tre priser till Årets nybyggare. Detta är ett fint pris som funnits sedan år 2000.

Priset blir mer och mer uppmärksammat varje år. Det blir dessutom fler nominerade och just i år uppmärksammas många kvinnliga entreprenörer och företag kopplade till lösningar på klimatutmaningen och miljön.

Sverige har en mycket lång tradition och en lång historia av duktiga entreprenörer som löst tidens utmaningar. Till stor del är vårt land faktiskt byggt på företagare och uppfinnare.

Men det är inte lätt att vara entreprenör och innovatör. Ni alla som nått ända hit, har haft en idé som ni trott på och som ni utvecklat. Ibland tar det tid och då behöver man verkligen tålamod och att hålla i och hålla ut!

Ni har genom er idé skapat något som vi andra kan ta del av – och ni har också skapat arbetstillfällen. Men framför allt är ni förebilder. Det tror jag betyder mer än någonsin. Det har varit ett mörkt år på många sätt och då behövs det ljusglimtar. Och vad kan vara bättre i det avseendet än framgångsrika företag som skapat produkter och tjänster som ökar vårt välstånd! Ni är därför inte bara årets nybyggare – jag tycker också att ni är årets förebilder.

Stort tack för att ni löser dagens och morgondagens utmaningar och än en gång, varmt välkomna!