H.K.H. Kronprinsessans tal vid Pep forum

Aula Medica, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Äntligen november! Eller vad säger ni? Bara ut och röra på sig. Den bästa månaden för spontanidrott. Och det är nu man efter middagen blir sugen på en cykeltur – när det är så där kolsvart och blåsigt och solen gått ned vid 16-tiden. Och ska man till gymmet så krävs det ju mer ansträngning att ta sig dit än man får ut av passet.

Skämt åsido. Mina damer och herrar,
Varmt välkomna till PEP-forum.

Hälsa och rörelse ligger Daniel och mig varmt om hjärtat. Men det finns många bortförklaringar och hinder till att inte röra på sig. Särskilt en månad som denna när vare sig väder eller vind är på vår sida. Och visst är det väl så att många har lite extra mycket just nu?

Det finns även ofrivilliga hinder. Några kanske inte vågar gå ut och röra på sig. Det finns socioekonomiska skillnader som kan stå i vägen. Och vissa funktionsvariationer gör att man behöver extra stöd – något som kanske inte alltid erbjuds i tillräcklig utsträckning.

Det är därför vi måste prata om vad vi kan göra för att bli mer aktiva i Sverige. Sverige har ju fått kritik av FN i en granskning. Och när man får kritik måste man ta den på allvar och lyssna. Vi som jobbar med Generation Pep vet att rörelse är en viktig samhällsfråga som måste diskuteras på den högsta politiska nivån.

Men jag ska inte föregå den viktiga diskussionen. Utan i stället prata om – att ta det första steget!

Rörelse och rörelseglädje ser väldigt olika ut för olika människor. Det ser olika ut för en 7-åring och en 77-åring. Men det finns en sak som är gemensam för oss alla.

All rörelse börjar med ett första steg. Och som med många resor är det första steget det svåraste. Här måste vi bejaka att vi har olika förutsättningar och olika intressen och olika ambitioner.

Vissa måste ha en boll framför sig för att vilja röra på sig. Och en del ser rörelse som en tävling och måste vinna. En del har en målbild, som ett lopp eller en prestation framför sig. Ett Vasalopp eller Marathon eller att klara av att springa en mil. Men andra blir bara stressade av att tävla. En del måste ha sällskap. Andra vill röra sig ensamma. En del vill ha en vacker omgivning att njuta av. Andra vill gå in i sig själva för att samla sina tankar.

Mina damer och herrar,

Att röra sig är bra för vår kropp OCH det är bra för vår hjärna. När vi rör på oss får vi energi; kroppen blir piggare och vi orkar mer. Att röra sig är att investera i oss själva. Oavsett var vi är i livet och vilken rörelse som passar oss bäst – och oavsett vilka val alla andra gör.

Jag imponeras av våra mest framgångsrika idrottare som lyckas ta sig först över mållinjen. Men det är inte det sista steget innan mållinjen som är viktigast - det är det första och hur vi gör det – själva eller med hjälp av andra!

Jag vill rikta ett varmt tack till teamet på Generation PEP för det jobb ni gör, både i att förbereda denna dag och för att få Sverige i rörelse! Idag samlar ni över 2 000 samhällsaktörer i syfte att få ett aktivare Sverige!

Jag vill också rikta ett stort och varmt tack till alla er eldsjälar som är här idag och som driver denna fråga inom era olika verksamheter. Tack för ert engagemang. Jag hoppas ni får en givande dag fylld av nya idéer, inspiration för ert arbete och – inte minst – att ni får möjlighet att knyta nya spännande kontakter.

Jag önskar att ni fortsätter vara den positiva och starka kraft vårt samhälle så väl behöver.

Tack.