H.K.H. Kronprinsessan tal vid invigning av Victoriaplatsen i Lovisa

Lovisa, Finland

(Det talade ordet gäller)

Stort tack för ett mycket varmt mottagande! Kiitos!

Det är en stor ära för Prins Daniel och mig att besöka vackra Lovisa - och i detta nya bostadsområde få möjlighet att inviga Victoriaplatsen.

Här förenas historien och framtiden, och jag påminns om våra länders gemensamma utveckling.

Efter att Adolf Fredrik blivit kung gjorde han en resa genom Finland och besökte er stad. Han namngav då er vackra stad efter sin gemål, drottning Lovisa Ulrika. Det visar på hans uppskattning och jag hoppas ni känner min uppskattning.

Och Lovisa är ju en stad som inte bara inspirerade kung Adolf Fredrik utan även en av Finlands och världens mest berömda tonsättare – Jean Sibelius.

För Sibelius var det havet och friheten som lockade och han fann en harmoni mellan natur och musik. För Sibelius var Lovisa också sol och glädje. Och jag förstår honom!

Er stad är verkligen, som i dag, både sol och glädje! ALT Även om just solen idag lyser med sin frånvaro, så känner jag glädjen!

Och jag vill tacka för att ni valt att hedra mig på denna vackra plats med utsikt över Lovisaviken och historiska Lovisa.

Jag hoppas att denna plats också kan ge er harmoni: Mellan naturen och friheten, mellan historien och framtiden och att ni känner närheten mellan våra två länder.

Ta nu hand om denna vackra plats!