H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Värmlands län
Karlstad
(Det talade ordet gäller)
Herr landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära Karlstadbor och värmlänningar,
Drottningen och jag vill tacka så mycket för det varma mottagandet! Det är en glädje att se så många samlade här i dag.
Karlstad är avslutningen på våra resor detta jubileumsår. 50 år – ett halvt sekel – har gått sedan jag som ung man efterträdde min farfar som Sveriges konung.
Drottningen och jag har besökt alla Sveriges residensstäder under året. Det har varit mycket intressant och lärorikt. Och fint att än en gång få uppleva värmen från så många människor runtom i landet.
Och nu har turen alltså kommit till Karlstad, som allra sista anhalt.
Karlstad fick sina stadsrättigheter av Karl IX, år 1584. Staden fick också sitt namn av kungen. Och det för oss in på det andra jubileum som vi högtidlighåller detta år. Inte på grund av Karl IX, utan hans far. Det är nämligen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och Sverige blev en fri och självständig nation.
Från Värmland kommer mycket av det som man förknippar med Sverige och det svenska kulturarvet. Den första kvinnliga mottagaren av Nobelpriset i litteratur: Selma Lagerlöf och hennes bokskatt och det vackra Mårbacka. Gustaf Frödings och Nils Ferlins folkkära dikter. Runtom i Sverige sjunger man ”Ack Värmeland du sköna”. Och visst är det vackert här! Ni har både vidsträckta skogar, glittrande sjöar och stora dalgångar.
På tal om kultur, så minns jag när Drottningen och jag invigde Rackstadmuseet i Arvika 1993. Det fyller ju faktiskt 30 år i år. Ett väldigt fint – och vackert beläget – museum för konst och konsthantverk.
Ni har här i länet också ett gynnsamt företagsklimat och utvecklingen går i rätt riktning. Både för stora och små företag, och inom olika sektorer som teknik, skogsindustri, turism och tjänster. Och det finns ett gott samarbete mellan näringsliv, utbildnings-institutioner och offentlig sektor.
Det är bara drygt ett år sedan jag var i Värmland senast. Då var jag bland annat i Grums och besökte Stora Ensos fabrik för korslimmat trä.
Idag fick vi höra om ombyggnaden av Centralsjukhuset. Det har anor från 1700-talet och ska nu bli Sveriges första sjukvårdsbyggnad med trästomme.
Skogen är en viktig näring, som skapar både arbetstillfällen och stora intäkter från export. Det vet ni värmlänningar allt om.
Och från skogen hämtar vi framtidens byggmaterial och där lagras stora mängder koldioxid. Den biologiska mångfalden är också av största betydelse. I skogen samsas viktiga frågor.
Skogen betyder också mycket för många av oss. Både som arbetsplats och som rekreation.
Mina damer och herrar,
För ett år sedan återupprättade min son, Prins Carl Philip och hertig av Värmland, Bergslagens Artilleriregemente i Kristinehamn. Regementet sattes upp första gången 1943, mitt under brinnande krig.
Då, liksom nu, lever vi i en osäker tid. Vi har, precis som på 1940-talet, ett krig i vårt närområde. Detta har inneburit en höjd ambition för försvaret av vårt land.
På vår promenad till Stora torget passerade vi Fredsmonumentet. På fundamentet står: ”Fejd föder folkhat. Fred främjar folkförståelse.” Ord som står sig än idag.
Ja, vi måste ständigt påminna oss om historien, och tänka på framtiden. Tänka på våra förfäder – men också på våra barnbarn och deras barnbarn. Jag vill gärna lyfta fram både värdet av det som varit, och påminna om ansvaret för framtidens generationer.
Och med de orden vill Drottningen och jag än en gång tacka för uppslutningen i dag.
Tack Karlstad!