H.M. Konungens tal vid Stockholms stadshus 100‑årsjubileum

Stadshuset, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr talman,
Herr statsminister,
Herr kommunfullmäktiges ordförande,
Fru finansborgarråd,
Fru landshövding,
Mina damer och herrar,

I dag är vi samlade här för att fira Stockholms stadshus 100-årsjubileum. Detta vackra monument vid Riddarfjärdens strand är inte bara ett kommunhus för stockholmarna. Stadshuset är en byggnad för oss alla.

Stadshustornets Tre kronor berättar för oss att Stockholms stadshus är en riks­angelägenhet. Det är en plats för nationell samling. Hit vänds svenska folkets blickar i glädje, som vid Nobelbanketten. Men även i sorg, som vid mordet på statsminister Olof Palme. Här skrivs svensk historia.

Men för stockholmarna är stadshuset framför allt en levande plats för lokalpolitik och demokrati. Och självklart även för vigslar!

Att min farfars far, Gustaf V, invigde Stadshuset just den 24 juni 1923 var ingen slump. På midsommardagen 1523 tågade Gustav Eriksson Vasa in i huvudstaden, efter att ha valts till kung i Strängnäs den 6 juni.

I år firar vi således att det har gått 500 år sen Gustav I valdes till kung och att vårt land fick sin självständighet.

Mina damer och herrar,

Förhållandet mellan Sveriges konungar och landets huvudstad har alltid varit gott och präglats av en förtroendefull samverkan. Så är det än i dag.

Jag vill avsluta med att citera några ord från Gustaf V vid 1923 års invigning:
”Stockholms lycka och välgång har städse legat mig och mina företrädare varmt om hjärtat. Det är min livliga önskan att detta goda förhållande måtte förfara även under kommande tider.”

Själv säger jag: Varma gratulationer på 100-årsdagen och all lycka i framtiden!

Låt oss hylla Stockholms stadshus med ett fyrfaldigt leve – det leve!

Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Till toppen